Pokazywanie postów oznaczonych etykietą dania obiadowe bezmięsne. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą dania obiadowe bezmięsne. Pokaż wszystkie posty

środa, 22 marca 2017

makaron z sosem serowo - porowym czyli obiad w 15 minut

Przepyszny, bezmięsny, błyskawiczny i tani. Porcja na 4 osoby.









2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
200 gramów topionego serka (można użyć smakowego, polecam z firmy Hochland i Sertop, ładnie się rozpuszczają)
1/4 szklanki mleka
sól (niewiele, ze względu na serki)
czarny mielony pieprz (sporo)
2 kopiaste łyżki tartego parmezanu do posypania
siekana zielona pietruszka

dodatkowo:
około 400 gramów makaronu






Pory pokroić w półplasterki, wrzucić na niewielką ilość rozgrzanego oleju, zeszklić (około 5 minut).




Następnie podlać mlekiem, wrzucić pokrojony serek, podgrzewać do rozpuszczenia tego ostatniego.




Na koniec posolić lekko i dodać pieprzu, wymieszać z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem.
Na talerzach posypać parmezanem i siekaną zieleniną.
Smacznego!



poniedziałek, 6 lutego 2017

ziemniaki po nelsońsku

Jeśli szukacie nowego sposobu na podanie pysznych ziemniaków, to własnie go znaleźliście.
Mam dla Was dwie wersje tej zapiekanki, z leśnymi grzybami (mega grzybowa) i z pieczarkami (nie są tak dominujące w smaku).  Zapiekankę podałam z surówką z kiszonej kapusty (KLIK) i było nam cudownie :DD










1,5 kg mączystych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (w osolonej wodzie, użyłam czerwonych, które polecam)
4 średnie cebule
0,5 kg pieczarek (lub garść suszonych leśnych grzybów)
4 ugotowane na twardo jaja
0,5 szklanki bulionu (może być mięsny i warzywny) lub wywaru z leśnych grzybów (w wersji z suszonymi)
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany 18% (350 gramów)
2 łyżki mąki pszennej (z małymi górkami)
140 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach (użyłam edamskiego)
siekana natka pietruszki lub inna zielenina
sól, czarny pieprz lub ziołowy (wg mnie ten drugi bardziej wzbogaca smak)



Wersja z grzybami leśnymi.
Grzyby namaczamy w szklance wody, po paru - parunastu godzinach gotujemy około 30 minut (na malutkim ogniu pod niepełnym przykryciem), grzybki siekamy na małe kawałeczki.

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, smażymy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny pieprzu, przekładamy do miseczki, tłuszcz zostawiamy na patelni.
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na ten sam tłuszcz co wcześniej pieczarki, na sporym ogniu przysmażamy je na złoto, przed końcem lekko solimy.
Ziemniaki obieramy ze skórek, kroimy na plasterki.
Jaja również kroimy na plasterki.

Prostokątne naczynie do zapiekania smarujemy olejem, na spód układamy plasterki ziemniaków, na ziemniaki wykładamy pieczarki i cebulę (lub kawałki leśnych grzybów), potem część pokrojonych jajek, lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Następnie znów układamy ziemniaki, grzybki z cebulą, jaja, przyprawiamy.
Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.





Śmietanę dokładnie mieszamy z bulionem lub wywarem grzybowym, mąką, lekko przyprawiamy odrobiną soli (szczypta) i pieprzem, mieszankę wylewamy na ziemniaki.





Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy zapiekankę i pieczemy około 30 minut, a 20 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Serwujemy posypaną zieleniną, z kawałkiem wieprzowiny usmażonej saute (opcjonalnie) i surówką o zdecydowanym smaku, na przykład tą (KLIK) smacznego !



wtorek, 29 listopada 2016

mięciutkie leniwe (z ziemniakami)

Jak w tytule, delikatne, smakowite, niedrogie. Będą pyszne w wersji na słodko jak i zamiast ziemniaków czy kaszy, do mięsnych sosów.








600 gramów twarogu półtłustego
250 gramów ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
3 jaja
2 szczypty soli
1 szklanka mąki pszennej (lub ciut więcej, jeśli ciasto tego wymaga)


Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
Do masy dodajemy jaja, sól, mąkę, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei można podsypać mąką, ale bez przesady.





Ciasto dzielimy na dwie części, z jednej formujemy wałek, spłaszczamy go lekko dłonią i kroimy ukośnie by powstały "kopytka".




Układamy je na czystej szmatce posypanej mąką.




To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.
Kluchy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze przez minutkę, odcedzamy.
Serwujemy z bułeczką z masełkiem lub na wytrawnie, z dodatkiem sosu i surówki, smacznego.



czwartek, 31 marca 2016

zapiekane naleśniki z twarogiem

Poezja, uwielbiamy tradycyjne, ale te ... to po prostu istna delikatność. Są bardzo sycące i rozpływają się w ustach, gorąco polecam :)








ciasto naleśnikowe tradycyjne KLIK
lub 
ciasto naleśnikowe na kefirze KLIK

masa twarogowa na 10 grubiutkich sztuk:
750 gramów zmielonego sera półtłustego
cukier wg uznania
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru z wanilią

zalewa:
200 ml śmietany kremówki 30%
4 jaja
2 łyżki cukru z wanilią
1 kopiasta łyżka cukru

dodatkowo:
cukier puder do posypania



czwartek, 17 grudnia 2015

pstrąg w migdałach

Soczysta rybka, która robi się sama :) Będzie pyszna z dodatkiem ryżu i zdecydowanej w smaku surówki, takiej jak na przykład TA.
P.S Pstrągi możemy również przyrządzić na patelni obtaczając je w mące i smażąc około po 8 minut z każdej strony.







2 - 3 patroszone świeże pstrągi
parę plasterków masła i ewentualnie parę gałązek zielonej pietruszki
sól, czarny pieprz ewentualnie przyprawa do ryb
sok z cytryny
0,5 garści płatków migdałowych

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy. Posypujemy solą i pieprzem lub odrobiną soli i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Po tym czasie  płaskie naczynie żaroodporne wyścielamy papierem do pieczenia ewentualnie folią aluminiową, układamy pstrągi, do środka wkładamy plasterki masła ( i ewentualnie natkę pietruszki) i posypujemy płatkami migdałowymi.





Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy rybę i pieczemy około 20 - 25 minut, w zależności od wielkości pstrąga.

Przed jedzeniem możemy ponownie skropić sokiem z cytryny.



wtorek, 8 grudnia 2015

makaron z sosem serowym i brokułami

Błyskawiczny, bardzo sycący obiad, mocno serowy, ale za to z dużą ilością brokułów.








0,5 szklanki zimnego mleka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżeczka mąki pszennej
200 - 250 gramów serka topionego (użyłam ementalera)
100 gramów drobno startego twardego żółtego sera (miałam trochę cheddara i parmezanu)
400 gramów brokułów (miałam mrożone)
sól, czarny mielony pieprz
 około 400 gramów makaronu



Brokuły gotujmy na półtwardo w lekko osolonej wodzie, osączamy na sitku, dzielimy na małe różyczki.

W rondlu podgrzewamy mleko dodając serek topiony (pokrojony na mniejsze kawałki), trzymając na niewielkim ogniu mieszamy do rozpuszczenia sera.

Cebulę siekamy, podsmażamy na złoto na oleju (ale nie przypalcie za mocno, gdyż potrawa dostanie gorzkiego posmaczku), ewentualnie pod sam koniec dodając przeciśnięty czosnek. 




Całość delikatnie posypujemy mąką, mieszamy, minutkę zasmażamy, dodajemy do mleka, mieszając zagotowujemy.

Sos trzymamy na ogniu często mieszając do zagęszczenia, potem wrzucamy drobno starty ser cheddar lub parmezan, mieszamy do jego rozpuszczenia.
Następnie solimy i dodajemy czarny mielony pieprz.



Na końcu wrzucamy brokuły delikatnie mieszając.

Do sosu dodajemy makaron. Na talerzach możemy dodatkowo posypać drobno startym serem.




niedziela, 6 grudnia 2015

leczo z fasolą

Aromatyczny i błyskawiczny obiad dla całej rodzinki, fasola sprawia, że obiad jest bardziej sycący i zawiera dodatkowo mnóstwo cennego białka. Jako dodatek doskonale sprawdzi się ryż lub pieczywo oraz na przykład ogóreczek konserwowy. Możemy zrobić je z dodatkiem kiełbaski lub bez, nasz wybór :)








4 strąki papryki czerwonej
1 puszka pomidorów krojonych w sosie własnym
2 średnie cebule
1 puszka fasoli białej w zalewie
około 300 gramów kiełbasy (każda się sprawdzi, od chorizo po śląską)
sól, czarny mielony pieprz, słodka i ostra papryka wg uznania
2 ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi)


Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę.
Cebule siekamy.
Oba warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli (jeśli ktoś lubi czosnek przepuszcza go przez praskę i dodaje pod koniec smażenia).




Potem wlewamy pomidory z sokiem, gotujemy na średnim ogniu do jego zredukowania, około 8 - 10 minut, dopiero teraz solimy i dodajemy inne przyprawy.




W czasie kiedy papryka się dusi kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, wrzucamy do leczo i mieszamy.






Na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, mieszamy, finalnie doprawiamy i podajemy :)







środa, 14 października 2015

makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola

Delikatny, wręcz atłasowy smak szpinaku, szybko i przepysznie !









450 gramów mrożonego szpinaku
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ewentualnie greckiego
100 - 120 gramów sera gorgonzola
3 - 4 ząbki czosnku
sól (oszczędnie)
czarny świeżo zmielony pieprz (sporo)

dodatkowo:
około 400 gramów makaronu


Szpinak rozmrozić, przełożyć do głębokiego rondla, wysmażyć wilgoć (można odlać ją wcześniej), dodać 3 łyżki oleju i zmiażdżony czosnek, smażyć przez około 5 minut intensywnie mieszając.
Ser pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do szpinaku, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, dodać sól i pieprz, wyłączyć gaz. 




Po chwili dodać śmietanę lub jogurt, wymieszać i ewentualnie doprawić.





Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać ze szpinakiem i od razu podawać, smacznego !