Witaj w moim Królestwie!

Nie trafiłeś tutaj przypadkiem! Mam na imię Kasia i bardzo chętnie oprowadzę Cię po mojej kuchni, a nawet po dwóch kuchniach: polskiej i włoskiej. Pozwolę Ci dotykać, wąchać, smakować, mieszać ze mną i ważyć. Przeniosę Cię w dwa nieskomplikowane światy – do kuchni włoskiej, której smakowałam przez ponad szesnaście lat i pokażę jak prosta, smaczna, nieskomplikowana, ale i nieprzewidywalna może być to przygoda! Przeniesiemy się też do polskiej kuchni, gdzie smakołyki wyważone, przemyślane, tradycyjne ze szczyptą własnych pomysłów i eksperymentów ze smakiem. Będziemy przechodzić z jednej kuchni do drugiej.

Załóżmy zatem fartuchy, ugotujmy coś wspólnie. Pytaj o wszystko, komentuj , podziel się swoją radą . Cieszę się, że ze mną jesteś, rozgość się na dłużej!

Znajdziesz mnie tutaj

Znajdziesz mnie tutaj:
NAJNOWSZE NA BLOGU
Obraz

Sałatka z tuńczykiem i serem korycińskim.

24/04 2024
Sałatka z tuńczykiem i serem korycińskim. Pyszna sałatka z serem korycińskim. Sałatka z tuńczykiem i serem korycińskim. Sałatka z tuńczykiem i serem korycińskim to znakomity pomysł na przekąskę szybką i zdrową. Dostarczymy wielu cennych składników i na pewno poczujemy się lepiej. Sprawdzi się również jako sałatka na imprezę dla tych wszystkich, którzy chcą zrezygnować z potraw i sałatek ciężkich…
Obraz

Raffaello.

23/04 2024
Raffaello. Ciasto na biszkopcie z białek. Raffaello. Oto kolejny pomysł na ciasto, w którym wykorzystamy nadwyżkę białek. Raffaello jest delikatne i rozpływa się w ustach i przede wszystkim nie jest słodkie.  Przygotuj na Raffaello: Składniki: - ok. 8-9 białek o temperaturze pokojowej ( to ważne ) - 130 g mąki pszennej luksusowej - 2 łyżeczki soku z cytryny - 230 g cukru drobnego - szczypta soli…
Obraz

Sałatka z selerem, serem wędzonym i kukurydzą.

23/04 2024
Sałatka z selerem, serem wędzonym i kukurydzą. Najlepsza sałatka na imprezę z selerem. Sałatka z selerem, serem wędzonym i kukurydzą. Ta prosta sałatka z selerem, serem wędzonym i kukurydzą podbije Wasze kubki smakowe. Jest prosta do wykonania i przede wszystkim pyszna.  Podaję orientacyjnie składniki na sałatkę z selera, ponieważ możecie ją modyfikować wedle uznania. Sałatka z selerem, serem węd…
Obraz

Najlepsza sałatka na grilla.

23/04 2024
Najlepsza sałatka na grilla. Młode ziemniaczki w mundurkach ze szparagami, rzodkiewką, koreczkami ogórkowymi i pesto koperkowym. Najlepsza sałatka na grilla  Najlepsza sałatka na grilla to koniecznie połączenie świeżości, chrupkości i intensywnych smaków, które doskonale komponują się z potrawami grillowanymi. Najlepsza sałatka na grilla nie tylko urozmaica smak potraw grillowanych, ale także dod…
Obraz

Babka Wielkanocna cytrynowa

18/03 2024
Babka Wielkanocna cytrynowa. Prosta babka cytrynowa. Babka Wielkanocna cytrynowa Święta Wielkanocne kojarzą się wszystkim z pięknymi wypiekami, babami drożdżowymi i piaskowymi. Babka Wielkanocna cytrynowa zachwyci Was prostotą wykonania oraz tym, jaka jest pyszna! Niewielka ilość składników i nieskomplikowane wykonanie zachęca. Ozdóbcie babę jak chcecie.  U mnie biała czekolada a na niej jajeczka…
Obraz

Krówka bananówka.

13/02 2024
Krówka bananówka. Placek bananowy na herbatnikach bez pieczenia. Krówka bananówka Ten wspaniały przepis znalazłam u mojej koleżanki na blogu Sio Smutki na słodko  kiedy szukałam przepisu na Święta. Przepisu na słodkość bez pieczenia. Krówka bananówka zachwyciła mnie do tego stopnia, że w czasie Świąt zrobiłam ją cztery razy i wyniosłam na Wigilie w różne miejsca. Jest placek mocno podzielny. Krów…
Obraz

Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk

13/02 2024
Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk. Makaron z sosem paprykowym. Farfalle z aksamitnym sosem z pieczonych papryk Podaję dziś na obiad farfalle z aksamitnym sosem z marynowanych papryk. Długo pieczone papryki są słodkie jak dżem, niesamowicie smaczne i można je stosować w wielu potrawach. Wysoka temperatura aromatyzuje miąższ, nadając mu dymną, niesamowicie niepokorną nutę. Jeśli upiec…
Obraz

Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem

17/01 2024
Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem. Włoski sposób na fasolę w pomidorach z porem. Fasola Piękny Jaś z pomidorkami i porem Kiedy byłam we Włoszech dość często jadłam fasolę. Tutaj w Polsce posługuję się fasolą suszoną, tam zaś przygotowywało się to danie ze świeżej lub mrożonej fasoli. Było po prostu szybciej i nie trzeba było jej moczyć, gotować, tylko wrzucało się ją na patelnię i...gotowe…
Obraz

Jak dobrze ugotować fasolę?

16/01 2024
Jak dobrze ugotować fasolę? Jak prawidłowo gotujemy suchą fasolę? Po kilku próbach udało mi się ugotować fasolę Piękny Jaś w sposób prawidłowy! Nie wpadłam na to sama, ale wykorzystałam wiedzę zaczerpniętą z książki Dominiki Targosz! Jestem jej wdzięczna, że wreszcie krok po kroku zrozumiałam, gdzie popełniam błąd i od tego momentu moja fasolka zawsze jest ugotowana poprawnie!  Jak dobrze ugotow…
Obraz

Sałatka zero waste

16/01 2024
Sałatka zero waste. Pyszna sałatka z resztek w lodówce. Sałatka zero waste Pojęcia nie macie jak ja lubię zero waste! Idea, a zarazem misja w jednym, która przyświeca mi każdego dnia. Nie lubię marnować żywności, lubię dać jej drugie, czasem nieoczywiste życie, bez zasad, miar, wag i przepisów. Bujam sobie w obłokach i po prostu jest! Spróbujcie być w kuchni magikami, którzy jak z kapelusza wycz…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Polecane posty

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Di me:

Benvenuto nel mio Piccolo Regno! Non sei venuto qui per caso, vedrai! Mi chiamo Kasia e sarò felice di mostrarti la mia cucina, direi che anche le due cucine: polacca e italiana. Ti farò toccare, annusare, assaggiare, pesare e mescolare con me. Ti porterò in due mondi semplici: la cucina italiana - che ho avuto la fortuna di assaggiare per oltre sedici anni, e ti mostrerò quanto quest'avventura possa essere amorevole, semplice, gustosa, non complicata, ma anche imprevedibile e piena di sapori! Passeremo anche alla cucina polacca, dove le prelibatezze sono equilibrate, pensate e ripensate, tradizionali con un pizzico del mio punto di vista, idee e sperimentazioni con il gusto. Ci sposteremo da una cucina all'altra. Quindi indossiamo i grembiuli, cuciniamo qualcosa insieme. Chiedi di tutto, commenta, condividi i tuoi consigli. Sono contenta che tu sia con me, accomodati e buon appetito!