Dziś propozycja na szybki wiosenny obiad.
Zielona tarta na spodzie z ciasta francuskiego.
Przygotowanie nie zajmie więcej jak 10 minut,
a później już tylko oczekiwanie na efekty 🙂
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 1 niewielki brokuł
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany (u mnie 12%)
- puszka zielonego groszku
- 1/2 pęczka szczypiorku, bądź cebula dymka
- 100 g serka capri (można zastąpić fetą)
- pieprz biały
- pieprz cytrynowy
- sól
Wykonanie:
Przygotować formę do tarty. Spód wyłożyć płatem ciasta francuskiego.
Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować 3 minuty.
Jajka i śmietanę dobrze rozmieszać. Doprawić pieprzami i solą. Dodać odcedzony groszek i pokrojony szczypiorek. Wszystko wylać na przygotowane ciasto.
Na masie poukładać różyczki brokuła. Serek pokroić w kostkę i powrzucać do tarty.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 C ok 50 minut.
Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.
Gość Kasia M. 2013/04/23 19:37:17
mmmm ależ to smakowicie wygląda!! super zdjęcie:)
agattekh 2013/05/02 10:05:42
Bardzo fajny przepis, wygląda apetycznie i chyba pokuszę się zrobić 🙂
szsz 2013/05/30 15:18:21
taki zabawny błąd: w składnikach nie ma podanego brokułu 😉
aguzja 2013/05/30 17:58:07
Ale za to jest podane, co z nim zrobić 😀
PolubieniePolubienie