owoc z innej beczki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    2 i1/2 łyżki cukru
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki soli
    1 i 1/2 łyżki masła lub margaryny
    opakowanie suchych drożdży
    3/4 szklanki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Arbuzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego lecz nie gorącego mleka dodajemy margarynę,cukier , sól i suche drożdże mieszamy.Następnie dodajemy żółtko przemieszać dodawać stopniowo mąkę zostawić około 1 szklankę mąki będzie nam potrzebna .
  • 2. Dzielimy na pół i przekładamy do innej miski do jednej części dodajemy barwnik czerwony i dodajemy rodzynki mieszamy .Wsypać około 1/2 szkl. mąki i zagnieść ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia .
    Z drugiej połowy ciasta znów dzielimy na pół do jednej dodajemy barwnik zielony dodajemy mąki około 3/4 szkl. i wyrabiamy ciasto . Do drugiej połówki dodajemy mąkę też tak około 3/4 szkl. wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia .
  • 3. Wyjmujemy z miski ciasto czerwone formujemy je w kształt walca , następnie bierzemy ciasto białe rozwałkowujemy je tak abyśmy mogli okryć ciasto z rodzynkami . Ciasto białe smarujemy mlekiem i obklejamy czerwone ciasto .Tak samo robimy z ciastem zielonym ( rozwałkowujemy i smarujemy mlekiem i też oklejamy ciasto). Wkładamy do wysmarowanej blaszki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40min. w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Rodzynki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować