sobota, 21 czerwca 2014

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami



Uczestniczę w sztafecie przekazywania tego przepisu. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty .
Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam mniej niż inni, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. 



                                              SKŁADNIKI:

750 g mąki pszennej 
0,5 szklanki kakao 
2 łyżeczki sody
2 szklanki wrzątku woda (500 ml)
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki octu 
1,5 szklanki cukru - dałam trzcinowy
łyżka kawy rozpuszczalnej 
szklanka wiśni rozmrożonych (do ciasta dajemy rozmrożone)
płatki kokosowe do posypania na wierzch

                                     PRZYGOTOWANIE:

Do misy wsypałam  wszystkie suche składniki i przemieszałam trzepaczką. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę.
Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam  wiśnie i posypałam płatkami kokosowymi. Piekłam ok. 45 minut  w 180 stopniach C.


Po wystudzeniu posypałam lekko cukrem pudrem.


sobota, 14 czerwca 2014

Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem




Zdecydowałam się: nie jem glutenu. Mam mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony  - żywy Habżyki.
Jak dobrze, że jest:)

Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek
To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane są wszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo .

Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:) 


SKŁADNIKI:

opakowanie Habżyków 
opakowanie serka mascarpone
100 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki ksylitolu

Serek wyłóż do misy dolej mleczko, ksylitol. Wymieszaj razem. Na koniec dolej rozpuszczoną żelatynę kilku łyżka wrzątku. 



Deser pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.




niedziela, 8 czerwca 2014

Ser koryciński na musie z gruszki z musztardą


To była dzisiejsza przystawka do obiadu. 
Bardzo smaczna. Mnie zachwycił mus gruszkowo- musztardowy.
Gruszki polałam gorącym miodem akacjowym z gospodarstwa pszczelarskiego.
A całość posypałam kwiatkami czarnego bzu. 


SKŁADNIKI

30 dkg ser koryciński
2 gruszki
3 łyżeczki musztardy
mielony świeży pieprz
3 łyżki miodu akacjowego
kwiatki czarnego bzu
łyżeczka oleju rzepakowego 


PRZYGOTOWANIE:

1,5 gruszki pokrój w kostkę, włóż do rondla niech się udusi do miękkości . Zmiksuj. Ostudź. Dadaj zmielony pieprz,olej  i musztardę. Wymieszaj. Wykrój z sera dowolny geometryczny kształt. Wyłóż łyżkę musu gruszkowego, rozprowadź na talerzu i połóż na nim ser. 
Z połówki gruszki która została wykrój równe plasterki. Połóż z boku, posyp pieprzem. Ja polałam gorącym miodem.


Posypałam kwiatkami czarnego bzu.



poniedziałek, 2 czerwca 2014

Bezglutenowy chleb z samych ziaren


Przeczytałam książkę Novaka Diokovica  "Serwuj, aby wygrać". Opisuje swoją mistrzowską formę, po tym jak przestał jeść produkty zawierające gluten. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co zakupiłam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce.
Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci. 
Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie są tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. 
Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła. 


SKŁADNIKI 

150 g bezglutenowych płatów owsianych
po 80 g mielonego i ziaren siemienia lnianego
garść orzechów włoskich posiekanych
50 g babki płesznik
łyżka miodu
2 szklanki letniej wody
3-4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
kilka suszonych daktyli posiekanych drobno
2 suszone figi drobno posiekane

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki wsypać do dużej miski i dodałam mokre. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Potem całość przełożyć do keksówki i piec w 175 st. przez 30 minut. Wyjęłam z formy i piec jeszcze 40 minut. 

Ps.Trzymam go w lodówce.
I wreszcie mam coś na kształt kanapki;) 



poniedziałek, 19 maja 2014

Cukinia w miętowym jogurcie


O cukini w miętowym jogurcie nie powiem za wiele. Dobre to, bardzo dobre.


Składniki:

cukinia
ząbek czosnku
sól
kilka listków mięty + kilka do dekoracji
łyżka soku z cytryny 
skórka cytrynowa
pieprz czerwony (opcjonalnie)
olej rzepak
250 ml naturalnego jogurtu 


Przygotowanie:

Cukinię pokrój w kosteczki, usmaż na łyżce oleju, pod koniec dodaj zmiażdżony czosnek. Odstaw do wystudzenia.


Do miski wlej jogurt, sok z cytryny, skórkę i posiekaną miętę. Wymieszaj  i dopraw solą.
Dodaj chłodna cukinię, posyp czerwonym pieprzem i dodaj listki mięty. 


poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Babeczki z warzywnym nadzieniem


Wypieczone babeczki z pysznym warzywnym wypełnieniem z marchewką, burakiem i zielonym groszkiem. Nie będę się rozpisywać jak smakują. Po prostu jak ktoś lubi warzywa to je polubi. Do wersji z marchewką można dodać łososia a do groszkowej i z buraka boczek. Ale polecam te wege. Są pysznie doprawione i pełne smaku.


SKŁADNIKI 

Na 6 sztuk 
(w zależności od wielkości foremek wyjdzie różna ilość babeczek)

2 średnie marchewki
3/4 szklanki mrożonego groszku
2 średnie buraki 
6 szt. wypieczonych razowych babeczek

PRZYGOTOWANIE 

Warzywa gotujemy osobno, pamiętając o tym, że burak gotuje się dłużej, więc wstawiamy i gotujemy go najpierw, po 30 minutach wstawiamy garnek z marchewką a na koniec garnek z zielonym groszkiem, gdyż groszek gotuje się w kilka minut. Odcedzamy po kolei warzywa, obieramy buraka i marchewki. Przekładamy do garnków w których się gotowały i miksujemy warzywa. Za każdym razem płuczemy końcówkę blendera.



Ciasto:

1,5 szklanki mąki razowej pszennej ( można wymieszać pół na pół ze zwykłą mąką)
1 jajo
1/3 kostki masła zimnego
1 łyżka greckiego jogurtu
łyżeczka soli

Ciasto zagniatamy  lub łączymy w robocie kuchennym. Kulę ciasta schładzamy w lodówce 30 minut zawijając ciasto w folię. Potem wylepiamy foremki wysmarowane masłem i pieczemy 10 minut w 200 stopniach C.


Masa do połączenia z warzywami:

340 g greckiego gęstego jogurtu
3/4 opakowania fety 
2 jaja
ząbek czosnku
odrobina soli
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego szczypiorku z dymki

Całość wymieszać trzepaczką na jednolitą masę. Następnie dodać po równo do trzech mas warzywnych.
Wymieszać.
Do marchewki dodałam czarnuszkę. 
Do buraczków odrobinę chrzanu
Do groszku drobno pokrojoną dymkę.

Nadziewać podpieczone babeczki i zapiekać jeszcze 20 minut w piekarniku w 180-190 st.C.

Świetnie podawać je z kiełkami.





wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym


Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. 


SKŁADNIKI:

Ciasto 

szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego


Nadzienie:

paczka suszonych moreli 200 g
1 szklanka miodu pitnego (u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok. 2 łyżek płaskich



PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.

Masa morelowa:

Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzoną masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.