wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym


Mazurek z musem z suszonych moreli i miodem pitnym Jestem nim zachwycona. Wyszedł smaczny. Pachnie miodem pitnym. 


SKŁADNIKI:

Ciasto 

szklanka mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka greckiego jogurtu ale proponuję śmietanę
żółtko
1/3 kostki masła zimnego


Nadzienie:

paczka suszonych moreli 200 g
1 szklanka miodu pitnego (u mnie dwójniak)
żelatyna fix ok. 2 łyżek płaskich



PRZYGOTOWANIE:

Zagnieść ciasto z podanych składników i schować do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować dość cienko, wyłożyć formę, ponakłuwać dno widelcem i piec w 180 stopniach C ok. 20 minut.

Masa morelowa:

Morele namoczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać miód pitny i odparować alkohol jakieś 5-10 minut. Zmiksować na mus. W naczyniu rozpuścić żelatynę fix w ok. 30 ml zimnej wody, potem dodać ok. 100 ml wrzątku. Całość zmieszać z musem morelowym. Wystudzić. Na zimne, upieczone ciasto wlać schłodzoną masę morelową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować np. płatkami migdałowymi i suszoną żurawiną.

czwartek, 10 kwietnia 2014

Miętowa galaretka z wodą gazowaną



W upalne lato ta galaretka będzie hitem. Mocno orzeźwia. Wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że obleję ją w gorzkiej czekoladzie. Ale wyszła taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok;)


SKŁADNIKI:

150 ml syropu miętowego
500 ml wody gazowanej
2 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok. 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną i wlej rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj. Ja wylałam na formę do tarty. Schłodziłam w lodówce i pokroiłam na kwadraty:)

niedziela, 6 kwietnia 2014

Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem



Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem. 


SKŁADNIKI:

500 g dorsza (u mnie mrożony)
sól i pieprz do smaku
skórka z połowy cytryny
olej do wysmarowania naczynia
500 g ziemniaków
gałka muszkatołowa szczypta
czerwona mielona papryka szczypta
 śmietanka 30% małe opakowanie
brokuł
3 ząbki czosnku


PRZYGOTOWANIE:

Dorsza oprószyć solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawić. 
Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować 6-7 minut. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła.
Brokuła po odcedzeniu lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, i pokrojony w plasterki ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu ząbek czosnku, zetrzeć na to równomiernie gałkę muszkatołową, pieprzem oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku. Zapiekać 25 minut w 200 stopniach C.
.


środa, 2 kwietnia 2014

Galaretki z mrożonych wiśni


Galaretki z musu wiśniowego pokropione białą czekoladą:) U Sylwii na blogu lemoncurdsylvii widziałam truskawkowe galaretki. Tak mnie zachwyciły, że postanowiłam zrobić wiśniowe. Natychmiast wstałam od monitora, popędziłam do lodówki i zaczęłam działać.  Takiego zrywu jeszcze nie miałam. 



Skałdniki:

opakowanie mrożonych wiśni
szklanka wody
3 łyżki cukru
żelatyna 
kilka kostek białej i gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Wiśnie włożyłam do garnka, zalałam szklanką wody i zagotowałam bardzo krótko. 
Zmiksowałam na mus, dodałam żelatynę i cukier. Masę wylałam na płaską formę i wystudziłam. Wyszedł równy litr płynu. Dałam prawie całą żelatynę, żeby była mocno żelowana. Potem włożyłam do lodówki. 


Kiedy mocno się ścięła pocięłam na kosteczki oraz wycinałam księżyce foremką od ciastek.
Położyłam na kratce.
Rozpuściłam czekoladę białą w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną zaczęłam "malować" galaretki.



sobota, 29 marca 2014

Warsztaty z Davidem Gaboriaud (Kuchnia.tv) w Soho Food Market



Nie wiedziałam, że tak smaczna będzie ta sobota. Spędziłam ją na  warsztatach z Davidem Gaboriaud (prowadzi swój autorski program David w Europie w Kuchni. tv) organizowanego przez Kuchnia.tv w Soho Food Market. Przede wszystkim poznałam świetnych ludzi z którymi gotowanie to prawdziwa przyjemność a przysłowie "gdzie kucharek sześć..." można w bajki włożyć. 


 David rozdysponował  nam zadania. I powiedział, że to hell's kitchen i mamy się uwijać, ale dla mnie to było haeven kitchen.


 Krojenie, siekanie, mieszanie i zagniatanie. Praca szła gładko.


Zrobiliśmy samosy z najlepszym farszem:

biała cześć pora uduszona na oliwie
kminek
feta

Zostały nim nadziane pierożki w ciasto filo. 


Do pierożków były sałaty ( do kupienia u Pana Ziółko miedzy innymi w Fortecy), sosy na bazie jogurtu

oraz 

flat bread 

SKŁADNIKI 

500 g mąki
500 ml jogurtu
szczypta kurkumy
sól
łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Ze składników wprawne rączki powinny zagnieść ciasto. Porwać na małe kuleczki - moim zdaniem wielkości piłeczki tenisowej. Rozwałkować na cieknie placki i smażyć na patelni wysmarowanej odrobiną oleju. 




Gotowała ze mną wspaniała ekipa. Bardzo Wam dziękuję i liczę, że jeszcze się spotkamy.



środa, 26 marca 2014

Jaja zapiekane w marchewkowym koszyczku z chrzanem



Bardzo łatwe i smaczne. Wystarczy marchew i jaja i sami możemy stworzyć pyszną przekąskę lub lunch.
Koszyczki zapiekane w formie na muffiny. 



SKŁADNIKI:

duża marchewka (starczy na 3 sztuki)
sól oliwa z oliwek
sól i pieprz
3 jaja 
tarty świeży chrzan 



PRZYGOTOWANIE:

Ścieramy na tarce marchew (duże oczka), dodajemy oliwę (ok.1 łyżki), sól i pieprz. Dodajemy starty chrzan (średnie oczka), odrobinę. Masę wykładamy do formy na muffiny dość dużo, gdyż podczas pieczenia odparowuje woda i koszyczki  robią się cienkie, pamiętajmy o gniazdku na jajo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C. Po tym czasie wbijamy małe jajo do każdego koszyczka i zapiekamy jeszcze 15 minut tak aby białko było ścięte a żółtko płynne. Posypujemy solą , pieprzem, świeżym chrzanem

.Marchew w roli głównej 2

poniedziałek, 24 marca 2014

Łosoś z puree z pietruszki






Nie przepadam za pietruszką w korzeniu. Ale kiedy zrobiłam z niej puree zamieniłam zdanie.  Przepis na nie znalazłam w małej książeczce w której Andrzej Polan dzielił się z czytelnikami przepisami na dania z dorsza. Jednym z dodatków do ryby było puree z pietruszki. Zrobiłam je według przepisu autora. Bardzo nam smakowało. Pure jest pyszne i może z powodzeniem zastąpić ziemniaki.

Składniki:

2 porcje łososia
2 łyżki oliwy
 1 łyżka sosu sojowego
świeży imbir - trochę do smaku
czosnek 1 ząbek

PURE:

3 korzenie pietruszki
mleko ok. 1 szklanki
sól do smaku
1 łyżeczka miodu
biały pieprz do smaku


Przygotowanie:
 Umytą i obraną pietruszkę pokroić  na kawałki i zalać mlekiem tak aby zakryło warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości (10-15 minut. Kiedy będzie miękka dodać sól, miód i pieprz biały. Zmiksować.

 Doprawionego łososia udusić w folii około 20 minut.