8 maj 2014

Marinara z oliwkami i serem feta


We wcześniejszym poście podałam przepis na tradycyjny sos pomidorowy. Dzisiaj wykorzystałam go do makaronu z dodatkiem zielonych oliwek i sera feta, ale prawda jest taka, że nadaje się do wielu innych potraw. Może np. zostać wykorzystany jako sos do pizzy.


Składniki:

Sos marinara (przepis znajduje się we wcześniejszym poście)
200 g sera feta
80 g oliwek (zielonych lub czarnych)
220 g pełnoziarnistego makaronu świderki (można użyć zwykłego, pszennego makaronu)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
parmezan

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Powinien być al dente, ale każdy gotuje wg swojego gustu :) (ja lubię bardzo miękki makaron). Gdy makaron jest już miękki, odcedzamy go i do gorącego wlewamy sos marinara, wrzucamy oliwki i pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszamy i na samym końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz