wtorek, 5 sierpnia 2014

Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Gdy zobaczyłam jeżyny i jagody to wiedziałam od razu, że muszę zrobić sernik na zimno. Banalny w wykonaniu i bardzo uniwersalny ponieważ można go zrobić z każdym rodzajem owoców na jakie tylko mamy ochotę. 


SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód: 
  • 250 g herbatników maślanych 
  • 75 g masła
  • 2 łyżki mleka 
Masa serowa: 
  • 30% śmietana 330 ml
  • 4 duże łyżki cukru pudru *
  • 500 g serka mascarpone 
  • żelatyna
  • biała czekolada 
  • koszyczek jeżyn 
  • koszyczek jagód 

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczone masło mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Na garnku z wrzącą wodą ustawiamy metalowe naczynie i wrzucamy tam kostki białej czekolady do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę 30% na sztywną masę. Po ubiciu dodajemy cukier puder. Mieszamy wszystko na małych obrotach dodając serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki. Po około 2 godzinach kładziemy na górę ciasta owoce. 








*  jeśli nie lubimy słodkich kremów to proponuje dodać 3 łyżki

1 komentarz: