Hej :) Uffffff, no nie wyrabiam :( Już chcę, żeby trochę się ochłodziło, choć na chwilkę. Na te upały taki oto deserek zimny, dla ochłody jak znalazł :) Galaretka, borówka amerykańska i jogurt naturalny. Pyszne i lekkie zestawienie :) Miłego tego upalnego dnia Wam życzę :) Ja idę wkładać ogórasy do słoików, bo czekają na mnie od wczoraj ;))
Inspiracja: tutaj
Składniki:
- galaretka ( u mnie owoce leśne)
- ok. 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżeczki stewii
- owoce
Galaretkę przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Musimy ją przestudzić - musi być letnia. Do pucharków wrzucamy trochę owoców. Zalewamy galaretką. Teraz musimy przygotować sobie coś, do czego będziemy mogli włożyć pucharki i je oprzeć. Ja pucharki włożyłam do wyższego pudełka, które wstawiłam (pochylone) do blaszki i potem do lodówki na jakieś 30-40 minut. W międzyczasie przygotowałam jogurt. Żelatynę namoczyłam w 4 łyżkach wody, gdy napęczniała dodałam troszkę gorącej wody, żeby się nam ładnie rozpuściła. Można też szklankę włożyć do rondelka z ciepłą wodą. Jogurt osłodziłam stewią. Do szklanki z rozpuszczoną żelatyną dodać 1 łyżkę jogurtu, wymieszać i przelać do reszty jogurtu. Ja do jogurtu wrzuciłam jeszcze borówki. Tak przygotowany jogurt przelewamy na zastygniętą galaretkę i wstawiamy na 30-40 minut do lodówki. :)
Książka "Wyśmienite sałatki to zbiór przepisów stworzonych i przetestowanych przez czytelników miesięcznika "Przyślij przepis". Znajdują się w niej sprawdzone kompozycje na lekki lunch, spotkanie z przyjaciółmi i nie tylko. Sałatki na każdą okazję. Smaczne i kolorowe :)
Oto kilka z nich :)
Szpinakowa z kabanosami
Składniki:
- 10 dag szpinaku
- 4 plastry żółtego sera
- 2 kabanosy
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól
Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na półmisek. Układamy na nim ser. Kabanosy kroimy w krążki, czosnek w cienkie plasterki i smażymy oba składniki 3 minuty na rozgrzanym oleju. Pomidorki kroimy na połówki. Miód podgrzewamy, gdy się rozpuści, wlewamy do niego ocet. Mieszamy z kabanosami, pomidorami i czosnkiem. Wykładamy na ser i szpinak.
Na te upały to najbardziej podoba mi się ta owocowa :)))
Koktajlowa z krewetkami i uszkami
Sałatka lodowa z mozzarellą
Książka zawiera bardzo różnorodne przepisy na sałatki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Składanki są ogólnodostępne. Sałatki łatwe i raczej szybkie w przygotowaniu. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem. które jeszcze bardziej zachęca do jej zrobienia i dobrze, bo ja zdjęcia bardzo lubię ;) Jeśli chodzi o sałatki to ja rzadko korzystam z książek z przepisami na nie, jakoś sama zawsze coś wymyślam i do tej pory były zjadliwe he he, ale cieszę się, że mam ta książkę, bo będę czerpać z niej inspiracje i sałatki też na pewno wypróbuję. Książkę mogę Wam polecić, bo warto mieć taką pozycję u siebie na półce :)
Za książkę dziękuję:
Ufff... gorąco trochę ;) Nawet gotować się nie chce. Ostatnio robiłam eksperyment z bobem - czyli czy moje dziecko go zje he, he. No zjadł i nawet jak mówił mu posmakował, bo dla niego smakowo to było coś jak pestki dyni, no może coś w tym jest, a po drugie miał obiecane kino i bajkę Samoloty 2, więc to też go zdopingowało ;). Bób postanowiłam zrobić z makaronem, kukurydzą, papryką i dużą ilością natki. Wyszło bardzo smacznie ;)
Składniki:
- makaron
- bób
- 1/2 papryki czerwonej
- kukurydza
- sól
- 1 ząbek czosnku
- cebula
- natka pietruszki
- olej kokosowy do smażenia
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W garnku zagotowałam wodę, posoliłam i do gotującej się wrzuciłam bób. Gotowałam jakieś 10 minut. Przełożyłam na sitko i przelałam zimną wodę. Jak troszkę przestygł, to obrałam ze skórek. Na patelnię dałam troszkę oleju kokosowego, wrzuciłam pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Potem dorzuciłam kukurydzę, ugotowany makaron, doprawiłam solą, na koniec dałam bób i natkę pietruszki. Wymieszałam i gotowe :)