Translate

wtorek, 29 października 2013

Zupa krem z brokułów

Błyskawiczna i sycąca zupa krem!
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Co trzeba?

1 brokuł (500 g)
3 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Co i jak?

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zagotować w 1 litrze wody.
Brokuł umyć, podzielić na mniejsze części. Dorzucić do ziemniaków i gotować, aż warzywa zmiękną.
Całość zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odlać trochę zupy do innego naczynia, odczekać aż ostygnie, dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać, wlać z powrotem.
Doprawić do smaku.
Smacznego!










niedziela, 27 października 2013

Cebulowe bułeczki

Chrupiące cebulowe przepyszności wprost z domowego piekarnika :)
Z podanych proporcji wyszło mi 6 sztuk, jednak sugeruję podwoić albo i potroić, bo znikają szybciutko!

Co trzeba?

300 g mąki pszennej + trochę do podsypania
100 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej przegotowanej wody
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
2 średnie cebule
1 rozbełtane jajko

Co i jak?

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, ciepłą wodę.
Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku, wlać do pozostałych składników. Dodać olej.
Wyrobić elastyczne ciasto, odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, aby sobie ładnie podrosło.
W międzyczasie obrać cebule, drobno pokroić, podsmażyć na patelni.
Gdy ciasto zrobi się już duże, dodać cebulę i ponownie wyrobić, aż cebula pięknie się połączy z ciastem. 
Formować kulki - wedle uznania- większe, mniejsze.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bułeczki delikatnie spłaszczyć (można również naciąć), posmarować jajkiem, piec w temp 200 stopni, przez 15- 20 minut.
Idealne na ciepło z masełkiem.
Smacznego!






wtorek, 8 października 2013

Quiche z pieczarkami

Coś dzisiaj ciasto szwankowało, upiekło się nierówno, nie ujmuje mu to jednak w smaku.
Fajna, wegetariańska tarta na obiad czy kolację.
Forma 26 cm


Co trzeba?
Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
7-8 łyżek masła (niecała kostka 200g)
3-4 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli

Na farsz:
300 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
140 g tartego żółtego sera
100 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
szczypiorek
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Co i jak?
Ciasto:
Wymieszać ze sobą składniki, zagnieść gładkie, elastyczne i nie lepiące się ciasto. Schłodzić 30 min w lodówce.
 Formę do tarty natłuścić, potem rozwałkować ciasto i przełożyć do formy. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, piec 15 min w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia i fasolę, piec jeszcze 5 min. Wyciągnąć i ostudzić.
Farsz:
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Przyrumienić na patelni razem z poszatkowaną cebulą. Przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na upieczone ciasto. Posypać połową żółtego sera.
Przygotować sos: wymieszać jajka, śmietanę, mleko i posiekany szczypiorek. Polać nim pieczarki i cebulę, posypać resztą sera oraz tymiankiem.
Piec 30 min, aż masa się zetnie.
Smacznego!




wtorek, 1 października 2013

Sałatka z rukolą i malinami

Jest to dość odważne połączenie składników, ale smakuje naprawdę fajnie! :-)

Co trzeba?

Garść albo dwie rukoli
Garść malin
1 opakowanie fety (u mnie wersja biedronkowa, już pokrojona w kostkę)
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny

Co i jak?

 Układać w misce: sałatę, maliny, ser. Słonecznik zrumienić na suchej patelni. 
Oliwę z oliwek połączyć z miodem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Polać sałatkę sosem, posypać słonecznikiem.
Wcinać od razu.
Smacznego!




niedziela, 28 lipca 2013

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i kurkumą pod beszamelem

Dziś propozycja na coś konkretnego.
Pikantne naleśniki z zielonym farszem.
Uwielbiam te żółte talerze po zjedzeniu :)
Przepis na 5 sztuk


Co trzeba?

Na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka piwa
1 jajko
1 łyżka kurkumy
1 łyżka oleju

Na farsz:
1 opakowanie szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

+ tarty żółty ser
zielenina do posypania (koperek, natka pietruszki)


Co i jak?

Składniki na naleśniki wymieszać ze sobą, smażyć jak tradycyjne naleśniki.
Na patelni rozpuścić tłuszcz, dodać szpinak i dusić 5 minut pod przykryciem. Odcedzić, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać.
W małym garnuszku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i powoli wlewać mleko. 
Zagotować i zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Każdy naleśnik posmarować sosem, nakładać farsz, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym wcześniej masłem, polać resztą sosu, posypać żółtym serem. 
Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Smacznego! :)




środa, 24 lipca 2013

Zupa pomidorowa

Z prawdziwych ogrodowych pomidorów, a nie tych puszkowych.
Pyszna i błyskawiczna!
Kolor taki a nie inny poprzez wcześniejsze dodanie śmietany.


Co trzeba?

500 g dojrzałych pomidorów
750 ml bulionu
1 cebula
1 marchewka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego/ ketchupu
100 ml śmietany (u mnie 30%)
sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku)
bazylia


Co i jak?

Najpierw przygotować bulion.
Pomidory, cebulę, marchewkę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywka poddusić 5 minut na dużej patelni, w międzyczasie dodając łyżeczkę cukru i koncentrat pomidorowy. Potem wrzucić całość do garnka z bulionem i gotować 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę i bazylię.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Zupę przecedzić przez sitko.
Smacznego!



piątek, 19 lipca 2013

Sałatka z tortellini

Trzeba spróbować....
U mnie zniknęła szybciej niż ją robiłam :)


Co trzeba?

1 opakowanie tortellini 400 g (u mnie z nadzieniem pomidora i mozzarelli)
3-4 ogórki kiszone
1 papryka 
Pół puszki kukurydzy
1 pomidor
150 g startego żółtego sera
pęczek szczypiorku
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
czosnek granulowany


Co i jak?

Tortellini ugotować wg. opakowania, odcedzić, ostudzić.
Ogórka, kukurydzę, pomidora drobno pokroić.
Kukurydzę odcedzić. Szczypiorek posiekać.
Wszystko przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i śmietaną. Można dodać świeże ząbki czosnku lub czosnek granulowany. Odstawić do przegryzienia się :)
Smacznego!!