Translate

wtorek, 24 grudnia 2013

Sałatka z pieczarkami, jajkiem i kukurydzą

Pyszna sałatka, która zagości dziś ( i mam nadzieję , że jeszcze jutro) na moim wigilijnym stole ;)
Przy okazji życzę Czytelnikom wesołych i SMACZNYCH świąt! 


Co trzeba?

350 g pieczarek
4 jajka ugotowane na twardo
1 duża cebula
1 puszka kukurydzy (u mnie 285 g)
140 g żółtego sera pokrojonego w kostkę
Zielona natka pietruszki
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz do smaku
masło do smażenia
opcjonalnie sok z połowy cytryny

Co i jak?

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę drobno pokroić, wraz z pieczarkami podsmażyć na maśle, przestudzić i odsączyć ewentualny tłuszcz.
Jajka obrać, pokroić w kostkę, dodać żółty ser. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do reszty.
Natkę pietruszki posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać musztardę, majonez, doprawić do smaku.
Smacznego!



niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasteczka migdałowe na opłatku

Dzisiaj coś w klimatach już iście świątecznych.
Niestety zabrakło mi opłatków, więc resztę masy zrobiłam ze zwykłymi waflami, ale jednak bardziej polecam opłatki....


Co trzeba?

100 g skórki cytrynowej
640 g mielonych migdałów
230 g cukru
5 jajek
Pół łyżki cynamonu
15 g przyprawy do piernika (zazwyczaj 1 opakowanie)
około 100 sztuk małych okrągłych opłatków


Co i jak?

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Nakładać dość obficie na opłatki, układać je na blaszce,  wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 4 godziny.
Po tym czasie piec około 10 min w temp. 180 ' (doglądać, bo lubią się przypalać).
Smacznego!



wtorek, 26 listopada 2013

Irlandzkie pralinki świąteczne

Tytuł zostawiam oryginalny, jaki znalazłam w gazecie razem z przepisem.
Pyszne, rozpływające się w ustach pralinki (a może trufle?) z delikatnym posmakiem likieru Bayleis.
Z podanych proporcji wyszły mi 24 kuleczki.


Co trzeba?

100 g biszkoptów
80 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
4 łyżki likieru Bayleis
25 g płatków migdałowych
cukier puder i kakao do obtaczania


Co i jak?

W misce pokruszyć biszkopty (im drobniej, tym lepiej).
Dodać pokrojone w kawałki masło, startą czekoladę, łyżkę kakao, likier i posiekane płatki migdałowe. Całość zagnieść, aż zrobi się jednolita kula.
Odstawić na pół godziny do lodówki, po czym odrywać po kawałeczku, formować kuleczki, obtaczać raz w cukrze pudrze, raz w kakao.
Smacznego!





piątek, 22 listopada 2013

Zupa z serków topionych

Mniami! Mniami!
Jeśli nie lubicie stać długo przy garach, polecam tę oto banalną i szybką w wykonaniu zupę.
Dodać duużo zieleniny, groszku ptysiowego/grzanek.


Co trzeba?

1 litr bulionu
300 g serka topionego naturalnego/śmietankowego
2 małe cebule
3-4 ząbki czosnku
posiekana natka pietruszki
majeranek (opcjonalnie)
sól
pieprz

Co i jak?

Cebulę obrać, drobniutko posiekać, przełożyć na patelnię.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Całość ładnie podrumienić.
Bulion zagotować, dodać pokrojone na mniejsze kawałki serki topione.
Mieszać, aż serki się rozpuszczą. Dodać cebulę i czosnek. 
Gotować 5 min. Doprawić solą i pieprzem (choć moja wersja tego wcale nie potrzebowała).
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!

PS. Jeśli ktoś nie lubi cebuli w zupie, może spróbować ją zblendować



piątek, 15 listopada 2013

Koktajl - ananas mango mleczko kokosowe

Piątek pod znakiem pysznego żółtego, gęstego koktajlu!
Od razu mówię, że owe cudo nie wszystkim przypadnie do gustu. Trzeba lubić wszystkie składniki inaczej będzie skrzywienie na twarzy :) 
Miód dodawać opcjonalnie- osobiście jednak nie polecam.

Co trzeba?

1 mango
3-4 kółka ananasa z puszki
300 ml mleczka kokosowego
sok z dwóch limetek
1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Co i jak?

Mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miksera, dodać mleczko kokosowe, ananasa, sok z limetek, zmiksować i wcinać!
Smacznego!




wtorek, 12 listopada 2013

Paluszki z kalafiora i ziemniaków z serem

Paluszki, krokiety,kulki, kotleciki- kształt może być różny. 
Smakują super. 
To zasługa pietruszki, koperku, żółtego sera.
Polecane z dodatkiem jakiegoś sosiku.

Co trzeba?

4 średniej wielkości ziemniaki
pół główki kalafiora
1 żółtko
1 łyżka oleju
150 g tartego żółtego sera
sól, pieprz
koperek
natka pietruszki
+ zestaw do panierowania, tj. mąka, bułka tarta, jajko
+ tłuszcz do smażenia

Co i jak?

Ziemniaki i kalafior ugotować do miękkości, po czym już przestudzone rozdrobnić - ziemniaki na puree, a kalafiora drobniutko posiekać.
Przełożyć do miski, dodać żółtko, olej, żółty ser, koperek, pietruszkę, wymieszać,  na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Formować kotlety albo kulki, panierować w kolejności: mąka, jajko, bułka tarta, smażyć na tłuszczu do zarumienienia.
Podawać na gorąco.
Smacznego!



czwartek, 7 listopada 2013

Obiadowa surówka

Warzywa może i znane, ale ta zalewa! Cud, miód!
Proporcje podane na 2 kg , można oczywiście modyfikować.
Suróweczka wytrzymuje 3 dni, choć ja nie będę mieć jak tego sprawdzić :)


Co trzeba?
2 kg białej kapusty
3 cebule
3 marchewki
2 papryki czerwone

Zalewa:
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 
3 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki soli
3/4 szklanki cukru

Co i jak?

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w paski.
Składniki na zalewę zagotować, nieco przestudzić i polać warzywa.
Dokładnie wymieszać, odstawić na godzinkę, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Nie trzeba żadnych dodatkowych przypraw (sól/pieprz).
Smacznego!