Translate

środa, 27 marca 2024

Niskowęglowodanowy murzynek na mące bambusowej

 Pyszne to to, i z małą ilością węgli.

Ciasto wychodzi delikatne i puszyste, choć całą robotę robi polewa.

Keksówka o długości cm

Przepis z tłustegary.pl


Co trzeba?


5 jajek

70 g czekolady ( u mnie przewaga mlecznej z dodatkiem gorzkiej)

15 g prawdziwego kakao

15 g błonnika bambusowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu waniliowego

szczypta soli

opcjonalnie erytrytol do smaku

Polewa:

80 g czekolady

1 łyżeczka masła

-rozpuścić w kąpieli wodnej-


Co i jak?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.

Oddzielić białka od żółtek, W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać żółtka, aromat, delikatnie wymieszać, następnie dodać czekoladę, wymieszać, na koniec dodać wszystkie suche składniki i porządnie wymieszać,

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, piec w 180 stopniach, ok 25/30 minut, doglądać.

Przestudzone ciasto polać polewą i do lodówki.

Smacznego!





piątek, 23 lutego 2024

Najlepsza polewa do cynamonek

Proste i pyszne!

4 składniki i masz extra polewę do cynamonek


Co trzeba?

20 ml rozpuszczonego masła

20 ml mleka

65 g cukru pudru

150 g serka kanapkowego śmietankowego


Co i jak?

Do rozpuszczonego masła dodać mleko i cukier puder, wymieszać rózga, a na koniec dodać serek. Wszystko porządnie wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewa wychodzi gęsta, można sobie rozrzedzić stopniowo dodając mleko.

Polecam!

Smacznego!




wtorek, 6 lutego 2024

Chałwowiec bez pieczenia

 Ciacho zebrało dużo pozytywnych recenzji, więc musi znaleźć się także tu :)

Słodkie, ale nie przesłodzone, mięciutkie, pyszne! Szybko się robi.

Kajmak miałam gotowy z firmy Delecta, polecam ze względu na skład.

Zrób,Goście będą zachwyceni! :)

Blaszka 20cmx20cm


Co trzeba?

500 ml śmietany 30%

250 g mascarpone

200 g kajmaku z puszki

150 g chałwy waniliowej

1 albo 2 paczki śmietan fixu

szczypta soli

+ ok. 250g herbatników

prażone płatki migdałowe


Co i jak?


Schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z mascarpone na sztywno, wmieszać kajmak , na koniec wkruszyć chałwę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na to idzie warstwa herbatników, (mi na jeden rząd wychodziło 12 szt ), na warstwę ciastek wykładać masę śmietanową, czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę wysypać prażone migdały.

Ciasto potrzebuje min 12 godzin w lodówce zanim zaczniesz kroić.

Smacznego!




piątek, 2 lutego 2024

Najlepsza marynata do kurczaka

 ...pieczonego kurczaka, ale nada się i do indyka czy na grilla.

Marynaty starczy na 1kg mięsa. 

Polecam!


Co trzeba?

5 łyżek oleju rzepakowego

2 płaskie łyżki musztardy

2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego

4 łyżki soku z cytryny

1 łyżka płynnego miodu

1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku

1 płaska łyżka soli

1 płaska łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki pieprzu cayenne

garść ziół (u mnie rozmaryn i tymianek)


Co i jak?


Wszystkie składniki porządnie wymieszać i smarować mięso.

Smacznego!





niedziela, 21 stycznia 2024

Chrupiące ciasteczka z płatków migdałowych

Prościzna! 4 składniki i masz fajne ciacha do herbatki :)
15 sztuk wychodzi, jedna standardowa blaszka od piekarnika


Co trzeba?

150 g płatków migdałowych
1 łyżeczka prawdziwego kakao
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 białko jaja (M/L)

Co i jak?

Wymieszać białko z cukrem i kakao.
Dodać płatki migdałowe i całość porządnie ale i delikatnie wymieszać.
Nakładać po łyżce masy na papier do pieczenia i piec 13 minut w 160 stopniach grzanie góra dół.
Odstawić do wystygnięcia, wtedy zrobią się chrupiące!
Smacznego!





poniedziałek, 18 grudnia 2023

Kremowa zupa jarzynowa z serkiem topionym

 Zupa bez zbędnych udziwnień. Same warzywa- zero mięsa.

Dobra, treściwa, kremowa za sprawą serka topionego, u mnie tylżycki, który ma fajny posmak.

Proporcje na średni garnek , ok 2 L


Co trzeba?

1,5 L warzywnego bulionu

1 pęczek włoszczyzny (2x marchewka,por,seler,pietruszka)

1 duża cebula

5 ziemniaków

100 g serka topionego

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

pół łyżeczki mielonej kurkumy

2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

2 łyżeczki suszonego lubczyku

sól, pieprz 

makaron

koperek, natka pietruszki


Co i jak?


Makaron ugotować i odstawić.

Por, marchewkę pokroić w półplasterki, resztę warzyw w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane, dodać drobno posiekaną cebulę, po 2 minutach dodać por, chwilę smażyć.a następnie resztę warzyw. Doprawić sosem sojowym i resztą przypraw. Wymieszać, smażyć ok 5 minut, często mieszając.

W garnku zagotować bulion , dorzucić wszystkie warzywa i gotować do miękkości. Jakieś pół h. Pod koniec gotowania dodać serek topiony, ewentualnie doprawić do smaku, dorzucić makaron i gotowe!

Do zupki polecam grzanki czosnkowe 

Smacznego!









poniedziałek, 11 grudnia 2023

Mus czekoladowy z aquafaby

Kupując ciecierzycę , czy inne ugotowane już strączki, nie wylewajcie wody! Cenna aquafaba,która zachowuje się jak białko jajka kurzego, pozwoli wyczarować Wam rozmaite wegańskie desery! 

U mnie najprostsza wersja, z czekolada 74% kakao i owocami.

Można dodać chili mielone, orzechy,wiórki kokosa, pokruszone ciasteczka, itp. itd.

Mus jest lekki i przepyszny, każdego da się "oszukać" i nikt nie zgadnie, z czego owy mus powstał.

Proporcje na 3 takie słoiczki  (każdy 130ml) + zostanie trochę do wylizania z miski :)

Polecam!


Co trzeba?

170 ml aquafaby

150 g czekolady 74% kakao

1 łyżka (15g) cukru pudru

szczypta soli


Co i jak?

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.

Aquafabę ubić na sztywno ze szczyptą soli, mnie zajęło to równe 6 minut. Nie przerywając ubijania, dodać cukier. Następnie powoli dolewać przestudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką.

Nakładać do słoiczków i schładzać w lodówce minimum 1 h.

Podawać z owocami, innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!