Tort Devil’s food cake z owocami
amerykańska,  czekoladowe,  desery,  owocowe,  tort

Tort Devil’s food cake z owocami i kremem mascarpone


Dziś za sterami bloga wyjątkowo diabeł, ale tylko w formie tortu 😉 Zapraszam Was na tort Devil’s food cake pochodzący z Ameryki. Ciasto diabelsko apetyczne, diabelsko kaloryczne i diabelsko efektowne. Składa się z trzech warstw czekoladowego biszkoptu przełożonego aksamitnym kremem mascarpone. Aby ciasto nie było za ciężkie, dodałam owoce, które nadały mu świeżości i lekkości.

Zapewniam Was, że bardzo trudno oprzeć się pokusie niezjedzenia choćby kawałka ciasta. Tort idealnie sprawdzi się na letnich uroczystościach. Smacznego!


SKŁADNIKI  

Biszkopt czekoladowy
  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

*Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.  

Krem mascarpone
  • 500 g mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
Polewa czekoladowa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 10 g masła
Dodatki
  • 300 g owoców do przełożenia tortu (np. maliny i borówki)
  • 200 g owoców do dekoracji tortu (np. morele, czereśnie, maliny i borówki)
  • kilka listków mięty

Tort Devil’s food cake z kremem mascarpone

Wskazówki
  • Biszkopt kroimy na tort, dopiero gdy wystygnie, ponieważ w innym przypadku ciasto się porwie. Można go również schłodzić, to na pewno ułatwi krojenie.
  • Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Mniejsze naczynie z kawałkami czekolady wstawiamy do odpowiednio większego naczynia, wypełnionego do połowy gorącą wodą. Woda nie może wrzeć i dotykać mniejszego naczynia. Czekoladę nie roztapiamy w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ łatwo o jej przypalenie.
  • Aby dobrze ubić śmietanę, należy ją uprzednio schłodzić. Dobrze także schłodzić miskę i trzepaczkę. Nie należy nastawiać miksera na najwyższe obroty, gdyż w ten sposób otrzymamy masło zamiast bitej śmietany.

Tort czekoladowy z owocami i kremem mascarpone

Tort czekoladowy z kremem mascarpone i owocami

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt czekoladowy
  1. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu.
  2. Masę czekoladową odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  4. Okrągłą formę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Rozbijamy jajka, oddzielamy żółtka od białek.
  6. Przygotowujemy dwie miski. Do pierwszej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
  7. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą i puszystą masę.
  8. Nie przerywając miksowania, dodajemy żółtka, następnie stopniowo wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę.
  9. Na zmianę dodajemy przesianą mąkę oraz mleko i mieszamy do połączenia się składników.
  10. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy ubitą na sztywno pianę z białek.
  11. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Aby przekonać się, czy biszkopt jest upieczony, należy wbić w jego środek wykałaczkę. Gdy ciasto do niej przywarło, trzeba je jeszcze piec. Jeśli po wyjęciu patyczek jest czysty i suchy, można zakończyć pieczenie.
  12. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Krem mascarpone
  1. Schłodzoną kremówkę i mascarpone ubijamy.
  2. Na koniec dodajemy cukier puder i kontynuujemy miksowanie do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Krem przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Polewa czekoladowa
  1. Czekoladę, śmietanę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę mieszamy aż do momentu, w którym uzyskamy gładką i błyszczącą masę.
  2. Przygotowaną polewę odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.
Tort Devil’s food cake
  1. Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
  2. Każdy blat smarujemy kremem mascarpone, następnie dekorujemy owocami i kładziemy jeden blat na drugi.
  3. Tort odstawiamy do lodówki.
  4. Schłodzony tort dekorujemy polewą czekoladową.
  5. Przed podaniem tort dekorujemy owocami. Smacznego!

Przepis na tort czekoladowy z owocami

Przepis na tort devil's z owocami

W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. 
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję! 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *