środa, 16 czerwca 2021

Marchewkowy kurczak zapiekany z pęczakiem

 

To moja propozycja na pyszny jednogarnkowy obiad, który robi się praktycznie sam. Wystarczy tylko zamarynować kurczaka  dodać pozostałe składniki i poczekać aż się upiecze. Jest tu wszystko co powinien zawierać zdrowy, zbilansowany posiłek. Wygląda niepozornie ale uwierzcie mi smakuje świetnie i co najważniejsze nie wymaga prawie wcale pracy.

Do mięsa możecie jak ja pasty Pataks, która nada daniu nieco egzotycznego smaku, lub użyć przypraw które lubicie i które najczęściej stosujecie do drobiu. 

Jeśli nie macie bulionu, polecam Wam piramidki smaku do rosołu z lidla, które mają całkiem fajny skład w porównaniu z kostkami rosołowymi. Zalewacie piramidkę wrzątkiem i taką mieszanką polewacie kaszę. 

Jeśli ktoś bardzo nie lubi pęczaku może go zastąpić ryżem, ale polecam jednak nasz rodzimy pęczak, który przyrządzony w ten sposób smakuje świetnie.

Składniki:

  • 4 udka lub podudzia z kurczaka
  • pasta Patak's Madras ⁠(lub ulubione przyprawy do zamarynowania kurczaka)
  • 300 g marchewki z groszkiem (użyłam mrożonej)
  • 1 szklanka pęczaku 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 

Kurczaka dokładnie myjemy, nacieramy pastą i odstawiamy na co najmniej godzinę. Pęczak płuczemy, wsypujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Wsypujemy rozmrożoną marchewkę z groszkiem i układamy zamarynowanego wcześniej kurczaka. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok godziny. Prawda, że prosto? A jak pysznie to musicie sprawdzić sami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...