Gruszka z szynką na liściach szpinaku

Lekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce.

W tym przepisie w stylu włoskim, wykorzystałam produkty z  hurtownia-oliwy niefiltrowaną oliwę z oliwek i sól gruboziarnistą. Mam też dla Was rabat 25% na zakupy w hurtowni do 25% wartości koszyka. Zniżka nie obejmuje produktów
promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł.kod: Straga

Polecam również Gruszkę z szynką na liściach sałaty gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny.

Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam.

Gruszka z szynką na liściach szpinaku

 

SAM_0669

Przekąska dla 2 osób:

Składniki:

• 1 gruszka
• plasterki szynki westfalskiej
• 1/4 opakowania  szpinaku
• kapary marynowane
• orzechy włoskie w miodowej zalewie

Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu

• 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• odrobina włoskiej gruboziarnistej soli

Mieszamy ocet z miodem i odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki.

Przygotowanie:

Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeżego melona np. galia. Układamy gruszki na skropionym delikatnie sosem szpinaku. Układamy plasterki szynki westfalskiej, posypujemy kaparami. Na gruszkach układamy połówki orzechów z miodem. Polewamy sosem balsamicznym wg uznania.

Gruszka z szynkąSAM_0897

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *