Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i orzechami

Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i orzechami jest pyszna aromatyczna i soczysta idealna na obiad.
Polędwiczka może wydawać się skomplikowana w przygotowaniu, ale jest to prosty przepis z niewielką ilością składników.

Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i orzechami przepis

Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i orzechami jest pyszna aromatyczna i soczysta idealna na obiad.
Polędwiczka może wydawać się skomplikowana w przygotowaniu, ale jest to prosty przepis z niewielką ilością składników.

Składniki

-1 polędwiczka wieprzowa
około 500 g
Nadzienie:
-250 g pieczarek
-2 średnie cebule szalotki
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka masła
-70 g orzechów ziemnych niesolonych
-1 kulka sera mozzarella
-sól, pieprz

Sposób przygotowania

Polędwiczkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy wszystkie błonki.
Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca.
Rozkładamy duży kawałek folii (np. przecięty rękaw kuchenny) układamy polędwiczkę następnie przykrywamy folią rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, tworząc duży prostokąt.
Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zostawiamy na folii.
Pieczarki myjemy kroimy w kostkę lub plasterki. Cebulę obieramy kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy masło na patelni wrzucamy cebulę, kiedy się delikatnie zarumieni dodajemy obrany posiekany czosnek chwilę smażymy i dodajemy pieczarki. Wszystko razem smażymy, aż wyparuję woda.
Orzeszki prażymy na suchej patelni następnie rozgniatamy.
Rozdrabniamy delikatnie za pomocą melaksera farsz pieczarkowy.
Wszystkie składniki przekładamy do miski doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz wykładamy równomiernie na przygotowany płat mięsa, zostawiając puste boki na farsz układamy kawałki mozzarelli.
Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią, tworząc coś a’la cukierek. Zostawiamy na min godzinne.

Po upływie czasu rozgrzewamy olej na patelni kiedy się rozgrzeje układamy roladę z polędwiczki łączeniem do dołu. Obsmażamy około 3 min z każdej strony , aż się zarumieni.
Podsmażaną polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20-25 min.
Możemy podać np. z szparagami smażonymi na maśle czosnkowo ziołowym

Polędwiczka wieprzowa nadziewana przepis
Polędwiczka wieprzowa nadziewana pieczarkami i orzechami przepis

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close