Pyszne ciasto z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką

Pyszne ciasto z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką, proste i szybkie, przygotowane na kefirze z olejem!  Zainteresowani przepisem?

Ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką jest naprawdę błyskawiczne. Najbardziej smakuje wiosną i latem, kiedy są świeże truskawki, oraz rabarbar, dlatego najlepiej podawać je właśnie o tej porze roku. Bo kiedy je piec, jak nie teraz, no powiedzcie, kiedy?  Zrobicie je szybko, a Wy będziecie się delektować jego pysznym smakiem. To ciasto idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.

Polecamy też ciasto skubaniec z rabarbarem i babeczki z rabarbarem. ciasto z rabarbarem i kruszonką, Ciasto z truskawkami na maślance, Najłatwiejsze ciasto z truskawkami, Ciasto z truskawkami na kefirze i Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką.
Pyszne ciasto z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką

Przepis na Proste ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką:

Składniki na tortownicę 27 cm

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
125 ml oleju
¾ szklanki cukru
2 jajka
1 ½ szkl. kefiru
1 łyżka – cukier z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

maślana kruszonka (im drobniejsza kruszonka, tym dodajemy więcej mąki):

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

1 op. cukru wanilinowego (opcjonalnie)

4 łyżki mąki krupczatki

rabarbar pokrojony w plastry, truskawki pokrojone w ćwiartki – do obłożenia ciasta

Ja upiec proste ciasto ucierane z rabarbarem, truskawkami i maślaną kruszonką, wiadomo błyskawicznie 🙂

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie jednolita.

Do ubitych jajek dodajemy olej i kefir, miksujemy. Mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę mieszamy. Dodajemy do płynnych składników i łączymy.

Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy masło, następnie mieszamy ręką i zagniatamy.

Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię ciasta. Układamy rabarbar i truskawki. Na owocach rozkładamy kruszonkę, odrywamy kawałeczki ciasta i rozkładamy na powierzchni truskawek.

Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut, aż kruszonka będzie złota, a brzegi ciasta będą delikatnie brązowe. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *