poniedziałek, 7 czerwca 2021

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

 


Ze wszystkich rodzajów ciast jakie istnieją, najbardziej kocham robić drożdżowe :):). Mogłabym je piec codziennie ;). Kocham je też jeść, choć wiadomo, że szybko traci świeżość, ale za jeden kawałek świeżutkiego, ciepłego ciasta drożdżowego, oddam wszystkie biszkopty, ucierańce i kruche ;). Dzisiaj mam dla Was przepis na klasyczne drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo mówić - jest pyyyyszne! Puchate, mięciutkie, maślane... Tak dobre, że nie można się od niego oderwać ;). Wspaniale też będzie smakować z innymi owocami, np. z truskawkami. Bardzo polecam!

Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej ( użyłam tortowej )
  • 10 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 240 ml mleka, letniego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 500 g rabarbaru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Dodać jajka oraz żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( wyrabiałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto wchłonie całe masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ( jeżeli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, ciasto wyrośnie już nawet po godzinie ).

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować rabarbar i kruszonkę.

Rabarbar umyć i pokroić na 1,5-2 cm kawałki ( nie trzeba obierać łodyg ).


Kruszonka:

Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.


Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając w nie pięścią. Przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na spodzie formy. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)








5 komentarze:

  1. Te najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się 🙂 Taka klasyka jak drożdżowe ciasto z owocami, nigdy się nie nudzi 😉

      Usuń
  2. Świetny przepis, zapisuje i mam nadzieje zaskoczyć bliskich na kolejnym rodzinnym spotkaniu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rabarbar, więc takie ciasto chyba stworzone idealnie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkości to moja domena. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates