sobota, 1 maja 2021

Wytrawne gofry warzywne

Gofry w wersji wytrawnej to świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Przepyszne gofry wielowarzywne które podałam z kremowym serkiem  i świeżymi nowalijkami. Efekt przeszedł moje oczekiwania, a domownicy byli zachwyceni takim  nie banalnym śniadaniem.

około 8 gofrów
Potrzebujemy około 800-850 gramów warzyw
2 małe ziemniaki
1 mała młoda cukinia
2 średniej wielkości marchewki
1 średniej wielkości cebula
pól średniej wielkości papryki dowolnego koloru
100 gramów szpinaku mrożonego
1 szklanka maki pszennej
2 jajka
50 gramów masła
1/3 szklanki mleka około 80 ml
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz
1 duży ząbek czosnku

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach tarki, cukinię, marchewkę i cebulę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak rozmrażamy.
Wszystkie warzywa dokładnie mieszamy i posypujemy odrobiną soli, lekko uciskamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody.
Do dobrze odciśniętych z soków warzyw dodajemy roztopione masło, jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i przyprawy całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem i nakładamy porcje ciasta (około 2 łyżki na porcję), warstwa nie powinna być zbyt gruba tylko tyle aby lekko pokrywała kratkę urządzenia.
Smażymy około 10-13 minut.
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz