wtorek, 1 czerwca 2021

Solony karmel

Solony karmel to świetny dodatek do deserów, lodów, ciast ciasteczek, kremów. Więc warto go mieć zawsze pod ręką.  Do jego przygotowania potrzebujemy kilka pospolitych składników które zazwyczaj mamy pod ręką.

Solony karmel
1 szklanka cukru ( szklanka250 ml)
3-4 łyżki wody
100 gramów masła
150 gramów słodkiej śmietanki 30 %
Pół łyżeczki soli lub więcej według uznania

 Przygotowujemy wszystkie składniki.
Cukier wsypujemy do garnuszka z podwójnym dnem, wlać wodę, podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier się rozpuści.
Następnie pozostawiamy na średnim ogniu aż cukier zacznie się karmelizować i zacznie zmieniać barwę na brązową. Potrwa to kilka chwil. Nie mieszamy.
Gdy uzyskamy odpowiedni kolor karmelu dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wolnym strumieniem wlewamy śmietankę cały czas energicznie mieszając aż całość się połączy w gęsty sos.
Doprowadzamy do wrzenia dodajemy sól, mieszamy i wyłączamy palnik.
Gotowy sos przelewamy do słoiczka i pozostawiamy do wystudzenia.
Ja taki sos przechowuję w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nawet do miesiąca.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz