niedziela, 30 maja 2021

Mięsne muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Do mojej kuchni zawitały suszone pomidory firmy Ponti. A suszone pomidory to ja uwielbiam w różnych daniach ale i same lubie podjadać. Z udziałem pomidorków powstały mięsne muffinki. Suszone pomidory dodałam do mięsnej masy i jeszcze do środka dodałam kawałek mozzarelli. Muffinki owinęłam w szynkę (można użyć także boczku) i dlatego nie mają typowego kształtu muffinki tylko wyglądają jak kuleczki.


składniki:

ok 850 g mięso mielonego
1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku
3/4 słoiczka suszonych pomidorów w oleju Ponti
ok 130 g mozzarelli
12 plasterków szynki dojrzewającej
sól,pieprz

Przygotować mięso mielone, ja zmieliłam łopatkę wieprzową. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę. Pomidory suszone osączyć z nadmiaru oleju i pokroić na małe kawałeczki, dodać do mięsa. Całość dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować formę na muffiny, formę delikatnie natłuścić masłem. Do wgłębienia na muffinkę włożyć dwa plastry szynki złożone na krzyż tak aby szynka wystawała poza wgłębienie. Mozzarellę pokroić na niewielkie kawałki. Z mięsnej masy uformować kulkę, spłaszczyć i na środku ułożyć kawałek mozzarelli. Dokładnie oblepić mozzarellę mięsem i uformować kulkę. Mięsną kulkę przełożyć do wgłębienia na muffinkę wyłożonego plastrami szynki. Przykryć wystającą szynką. W ten sam sposób przygotować pozostałe muffinki. U mnie wyszło 9 sztuk. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-35 minut. Gotowe mięsne muffinki podałam z pieczonymi warzywami (ziemniaki, marchewka, cebula) i sosem czosnkowym.

Polecam inne podobne przepisy:
Faszerowane pieczarki otulone boczkiem
Pieczone roladki drobiowe z suszonymi śliwkami
Roladki drobiowe ze szparagami







1 komentarz:

  1. Ależ udany przepis! Całe szczęście, że na niego trafiłam:D Przyznam, że strasznie mi zasmakowały te Twoje mięsne kulki:) Są pycha!

    OdpowiedzUsuń