Deser tiramisu z truskawkami
bez pieczenia,  desery,  kuchnia włoska,  owocowe,  tiramisu

Tiramisu z truskawkami


Na blogu jest już kilka wersji włoskiego deseru tiramisu np. cytrynowepomarańczowe oraz tiramisu z mascarpone. Dziś dla odmiany wersja z truskawkami. Biszkopty savoiardi nasączone syropem truskawkowym, przełożone aksamitnym kremem z mascarpone i ricotty z dodatkiem truskawek. Niezwykły deser, wręcz rozpływający się w ustach i mogący prowadzić do słodkiego uzależnienia. Mam nadzieje, ze przepis skradnie Wasze podniebienia 😉 Smacznego!


SKŁADNIKI

Krem
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 g ricotty
  • 50 g cukru pudru
Syrop truskawkowy
  • 400 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml soku pomarańczowego
Dodatkowo
  • 300 g domowych ciasteczek savoiardi
  • 100 g truskawek do dekoracji

Przepis na truskawkowe tiramisu

PRZYGOTOWANIE

Syrop truskawkowy
  1. Truskawki myjemy, osuszamy, następnie oczyszczamy z szypułek i kroimy w kawałeczki.
  2. Do naczynia wrzucamy pokrojone truskawki, następnie wsypujemy cukier i wlewamy sok pomarańczowy. Całość przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
  3. Po tym czasie truskawki odcedzamy z powstałego syropu.
  4. Syrop truskawkowy nie wylewamy, odstawiamy na bok, ponieważ będzie nam potrzebny do nasączania biszkoptów.

Truskawkowe tiramisu

Krem do tiramisu
  1. Mascarpone i ricottę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Do kremu możemy dodać też łyżkę cukru waniliowego.
  3. Krem przykrywamy i schładzamy ok. 30 minut.

Krem do deseru tiramisu

Tiramisu z truskawkami
  1. Przygotowujemy naczynie lub talerz.
  2. Biszkopty nasączamy syropem truskawkowym, następnie układamy je na talerzu, jeden obok drugiego.
  3. Biszkopty pokrywamy połową kremu, który możemy nakładać łyżką lub szprycą.

Przygotowanie tiramisu z kremem

  1. Na kremie układamy truskawki odsączone z syropu.
  2. Truskawki przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów nasączonych w syropie truskawkowym.
  3. Na koniec tiramisu dekorujemy ostatnią porcją kremu.
  4. Deser schładzamy ok. 3-4 godziny.
  5. Przed podaniem wierzch tiramisu dekorujemy truskawkami.

Deser tiramisu z truskawkami

Przepis na deser tiramisu z truskawkami

Truskawkowe tiramisu z kremem z ricotty i mascarpone

W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. 
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję!  


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *