Niby Dżem Z Melona I Jabłka

by - 5/25/2021 12:00:00 AM

Dlaczego niby dżem ponieważ konsystencja jego jest dość rzadka i bliżej mu do sosu niż do 
dżemu, a będzie idealny do placuszków, naleśników czy do deserów oczywiście na chałeczkę też będzie można go dać ;)
Dżem powstał nie planowanie ponieważ kupiłam melon który po rozkrojeniu okazał się niedojrzały i mało słodki dlatego aby go nie wyrzucać przerobiłam go na coś pysznego ;) 







Składniki na 4 słoiki 300 g
  • 1 melon może być niezbyt dojrzały (o wadze mniej więcej 1,2 kg )
  • 1 duże jabłko starte bez skórki
  • 1/2 cytryny
  • 1 opakowanie pektyn (takie na 2 kg )
  • 1/2 szkl cukru

1. Melona obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy starte jabłko, sok z cytryny oraz połowę z 1/2 szkl cukru. Gotujemy z około 30 minut oczywiście cały czas mieszamy.
2. Po tym czasie całość blendujemy i wsypujemy pektynę wymieszaną z pozostałą ilością cukru dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodki dla nas, jeśli nie dodajemy jeszcze cukru i gotujemy ostanie 5 minut.
Gotowy dżem nakładamy do  wymytych i wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy.


Pasteryzacja

Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych