Koktajl z bananami, szpinakiem, masłem orzechowym i nasionami chia

przez Kardamonowy

Koktajle nadal w domu pijemy w miarę regularnie, mniej więcej 3 razy w tygodniu. Różne. Niektóre są w formie smoothie, inne z dodatkiem nabiału, proste i bardziej powydziwiane. Z jednej strony mam ochotę na eksperymenty, z drugiej mam dziecko, które koktajle bardzo lubi. Próbuję zachęcać Tolę do picia różnych rodzajów koktajli, ale widzę, że te dziwaczne jednak są „ble”. Częściej więc z blendera wychodzą klasyki.
W ogóle przypomniało mi się jeszcze coś apropos „ble”. Tola ma książkę „Księga dźwięków”, w której m.in „Szpinak robi ble”. Kiedy zaczęliśmy ją jej czytać, zawsze zmienialiśmy na „szpinak robi mniam”. I teraz, gdy pyta „a co to jest?”, dostaje odpowiedź „szpinak”. I je. I pije. Nie mamy z tym problemu. Nie wiem ile w tym naszej „zasługi”, a ile chęci Toli. Fakt jest jednak taki, że od pierwszych miesięcy życia dziecka, można pracować już nad jego nawykami żywieniowymi. My robimy to nadal. I będziemy robić tak długo jak się da.
Dziś chciałam się z Wami podzielić koktajlem, który powstał tylko dlatego, że chciałam zużyć świeży (mniam) szpinak. W lodówce z reguły mam masło orzechowe, odkąd Tola jest z nami, częściej kupujemy banany, nasiona chia również mam zachomikowane. Powstał więc pomysł zmiksowania wszystkiego. Wypiliśmy całość do dna. Wyszło nawet za mało. I klasycznie potraktowaliśmy to jako drugie śniadanie.
Jeżeli chodzi o składniki, w koktajlu wylądowała jeszcze odrobina jogurtu. Ja użyłam jej dlatego, że miałam w lodówce jakąś śmieszną resztkę jogurtu. No i połączenie szpinaku z nabiałem to po prostu zdrowe połączenie, o tym też należy pamiętać.



Składniki:
300 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego)
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 banany
duża garść szpinaku
1 czubata łyżka nasion chia
1 czubata łyżka masła orzechowego
(przepis na 3 porcje)

Szpinak dokładnie myjemy, wrzucamy do blendera. Do szpinaku dodajemy obrane banany, nasiona chia, masło orzechowe, jogurt. Całość zalewamy mlekiem roślinnym. Wszystko dokładnie miksujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu. Jeżeli koktajl wyszedł za gęsty, dolewamy więcej mleka.

Podobne przepisy:
Koktajl z bananem, kiwi i szpinakiem
Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem
Koktajl ze szpinakiem, jabłkiem i mandarynkami
Koktajl ze szpinakiem, gruszkami i kiwi
Koktajl z melonem, gruszkami i szpinakiem
Koktajl z płatkami owsianymi, bananem i szpinakiem
Koktajl z bananem, szpinakiem i otrębami
Koktajl z chia, szpinakiem i ananasem

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności