Mielone kotleciki z orzechami

Dzisiejszy obiad sponsorowany był przez orzechy 🙂 Były one dodatkiem zarówno do mielonych kotletów jak i do surówki z selera korzeniowego.

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1/2 małej cytryny
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • bułka tarta
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia.

Orzechy siekamy. Podprażamy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy na bok do przestudzenia.

Cebulę drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła, wrzucamy cebulę. Smażymy aż do jej lekkiego zeszklenia.

W misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną cebulę oraz dokładnie odciśniętą kajzerkę. Doprawiamy otartym w dłoniach majerankiem, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy niewielką ilość skórki otartej ze sparzonej cytryny oraz orzechy. Dokładnie wyrabiamy.

Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron do zezlocenia (najpierw mocno rozgrzewamy olej, a następnie moc palnika zmniejszamy i na średnim ogniu smażymy kotleciki, obracając je kilkukrotnie w trakcie smażenia).