Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki

Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki

Karkówka w słoiku to sprawdzony przepis na pyszną domową konserwę z galaretką na kanapki. Świetnie smakuje na kawałku świeżo upieczonego chleba, z ogórkiem kiszonym czy pomidorem na wierzchu. Sklepowe konserwy mogą się schować przy takim pysznym i aromatycznym mięsku. Taka karkówka świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie czy kolację bez względu na porę roku.

 

Składniki na karkówkę w słoiku (3 słoiki po 0,75 l):

  • około 1,3 kg karkówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczką soli peklowej (20 g)
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki owoców jałowca
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cząbru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wody

 

Przygotowanie

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Przyprawy, które mamy niezmielone, jak pieprz, ziele angielskie i jałowiec przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso przekładamy do miski, dodajemy zmielone przyprawy, sól peklową, majeranek, cząber i czosnek. Całość wyrabiamy ręką przez około 8-10 minut, aż mięso stanie się klejące. Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w 100 ml gorącej wody żelatynę i znowu wyrabiamy ręką kilka minut.

Mięso przekładamy do wyparzonych słoików, tak aby zapełnić je do około 2/3 wysokości. Słoiki mocno zakręcamy i wkładamy do garnka wyścielonego ściereczką. Następnie kolejną ściereczką oddzielamy je od siebie, aby nie stykały się podczas pasteryzacji. Słoiki zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby do garnka dolewamy wodę, jeśli zbyt dużo odparuje. Od momentu zagotowania liczymy 2 godziny, następnie wyłączamy gaz i pozwalamy słoikom się wystudzić, nie wyjmując ich z wody. Zimne słoiki przechowujemy w lodówce. Mięso będzie zdatne do spożycia przez około miesiąc. Jeśli chcecie wydłużyć termin ważności, 24 godziny po pasteryzacji, należy czynność powtórzyć.

Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki
Karkówka w słoiku – przepis na domową konserwę na kanapki

 

Zobacz inne przepisy na domowe wyroby wędliniarskie:

Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Pyszna, chuda wędlina z piersi kurczaka

Schab gotowany w mleku – smaczne mięso do obiadu lub na kanapki

Schab gotowany w rękawie – mięciutki i delikatny

Domowa wędlina wieprzowa z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email