czwartek, 13 maja 2021

Zupa serowo - cebulowa


Pyszna sycąca zupa- idealna na chłodniejszy deszczowy dzień. Podaje ją z grzankami ,posypaną startym żółtym serem i świeżym tymiankiem. Dużo smaku dodaje jej wolno smażona cebula  i sery. 
Polecam ...

Składniki:
  • 3-4 duże  cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka 
  • kawałek selera
  • 1,5 litra rosołu (może być z kostki jak nie macie rosołu)
  • 200 g serka  topionego
  • 200 g żółtego sera startego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 70 ml białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz , kurkuma
  • bagietka na grzanki 
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki ,podsmażamy na maśle z oliwą na małym ogniu dosyć długo , aż zrobi się miękka i zacznie się rumienić (ok 20 min). Warzywa ścieramy na tarce jarzynowej i wrzucamy do podsmażonej już cebuli ,chwilę razem smażymy i podlewamy winem, po kolejnych 2-3 minutach dolewamy rosół i doprawiamy do smaku pieprzem solą i kurkumą. Dodajemy serki topione i  
gotujemy jeszcze ok 10- 15 min ,na koniec wlewamy śmietankę i wrzucamy połowę sera żółtego . Wszystko razem rozdrabniamy  blenderem na gładki krem. 
Bagietki kroimy na kromki smarujemy masłem posypujemy granulowanym czosnkiem i smażymy na patelni lub w piekarniku aż się zrobią chrupiące , Zupę podajemy z zamoczonymi w niej grzankami i posypaną pozostałym żółtym serem który będzie się topił w gorącej zupie, możecie posypać jeszcze po wierzchu tymiankiem -Smacznego!!







Zapraszam również na inne moje przepisy na zupy:



 

2 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!