MAJONEZOWY MASYW

absolutnie wyjątkowe, spektakularne danie, które zaskakuje fantastycznym, harmonijnym smakiem. Jego podstawą jest słodko-pikantne ciasto, do którego przygotowania wykorzystałam majonez. Pokryłam je pieczonym łososiem z majonezem, a całość dopełniłam roszponką, lekko pikantną cebulą, podsmażonymi szparagami oraz słodko-kwaśnym jabłkiem. Ten wiosenny masyw skropiony aromatycznym dressingiem tworzy fenomenalną konstrukcję, obok której nie można przejść obojętnie. I choć może się wydawać, że połączenie tych wszystkich składników jest kompletnym szaleństwem to zapewniam, że jest to niesamowicie spójna kompozycja, która po skosztowaniu wprowadza w zachwyt.

Bezmleczna Z owocami Z rybą

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 jajko
  • 70 g ciepłego masła
  • 40 g cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól, 1/2 łyżeczki mielonych płatków chili, 1/3 łyżeczki kurkumY

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 150 g filetu z łososia pacyficznego bez skóry (sól, kilka kropli cytryny, kilka kropli syropu z agawy, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ostrej musztardy)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 duża garść roszponki
  • 4-5 pędów szparagów (1 łyżeczka oleju rzepakowego, 1 płaska łyżeczka mieszanki tajskich ziół)
  • 1 zielone jabłko (sok z cytryny)
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 garść bratków

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo mielony pieprz

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga smażenia 5 min. Wymaga pieczenia 20 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło ucieramy z cukrem oraz przyprawami, następnie cały czas miksując dodajemy jajko, majonez, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie wypełniamy nim tortownicę (18-20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra-dół). Pieczemy przez 15 minut, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Łososia myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy marynatą. Rybkę kładziemy na brytfance i wkładamy ją na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika (grzanie góra-dół). Po wystygnięciu dzielimy widelcem na mniejsze kawałki i łączmy z majonezem.
  3. Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, a następnie wrzucamy na nią pokrojone na cienkie plasterki (ok. 2-3 mm) pędy szparagów oraz główki, doprawiamy i smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  5. Cebulę w piórka.
  6. Jabłko kroimy w słupki/kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny
  7. Kruchy spód pokrywamy pastą z łososia, a następnie układamy na niej naprzemiennie roszponkę, cebulę szparagi i jabłka. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem oraz dekorujemy bratkami.

Brak komentarzy do "MAJONEZOWY MASYW"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny