Babeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku

Babeczki owocowe z kawałkami jabłek – babeczki na soku

Dziś zapraszam Was na owocowe babeczki z kawałkami jabłek. Babeczki przygotowałam na pysznym tłoczonym soku. U mnie tym razem sok jabłko-malina. Oczywiście śmiało można zmieniać smak soku 🙂 Moje dzieci uwielbiają te babeczki. Zawsze znikają w mgnieniu oka 😉 Proste, a tak pyszne. Dodatek soku nadaje im nie tylko fajnego smaku, ale też zmienia ich konsystencję (są inne niż babeczki na mleku). Spróbujcie, polecam 🙂

A jaki sok najlepiej użyć?

Ja polecam naturalne soki tłoczone. U mnie soki od Fabryka Soków. Oferta Fabryki Soków obejmuje aż kilkanaście smaków soku w różnych pojemnościach, a także inne dobre produkty, jak żywe, niepasteryzowane octy owocowe czy miody. Soki dostępne są w dużych 3 l kartonach z kranikiem lub szklanych butelkach o pojemności 750 ml lub 350 ml. Każdy smak soku płynie z natury. Zero chemii i niepotrzebnych dodatków. Soki są wyjątkowo pyszne i znikają u nas w mgnieniu oka 😉 Moje dzieci je uwielbiają. Ja i mąż też chętnie po nie sięgamy. Bo czego tu nie lubić? Pyszny, naturalny sok bez zbędnych dodatków. Polecamy!

Składniki:

*Babeczki piekłam też dla koleżanki, dla mniej zrobiłam wersję z sokiem tłoczonym jabłko-gruszka Fabryka Soków. Można też wymieszać oba rodzaje soku.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie wlewamy sok, olej i żółtko. Mieszamy składniki do połączenia.

Formę na muffinki (piekłam w dwóch – z przepisy wychodzi około 10-12 babeczek) wykładamy papilotkami. Nakładamy masę do 3/4 wysokości. W środek każdej babeczki wkładamy kawałek obranego jabłka.

Rada: Jabłko można też pokroić w kosteczkę, wmieszać do ciasta i dopiero nałożyć ciasto do papilotek.

Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Babeczki przechowujemy pod przykryciem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz