sobota, 1 maja 2021

Domowe burgery wołowe z halloumi

Dzień dobry, niedługo majóweczka, a co za tym idzie sezon grillowy. Polecam domowe burgery :) 

Składniki: 
Bułeczki:
(ok. 10 sztuk)
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży, 
- 1 jajko,
- 5 żółtek,
- 90 g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 czubata łyżeczka soli,
- żółtko + 1 łyżka mleka (na wierzch do posmarowania), 
- sezam biały i czarny.

Dodatkowo:
- ok. 500 g mielonej wołowiny,
- dowolne warzywa:
- pomidorki koktajlowe,
- ogórki konserwowe,
- cebula,
- seler naciowy,
- ser halloumi,
- sos.

Sos:
- 3 łyżki majonezu (Klasyczny Kętrzyński),
- 1 łyżeczka musztardy (stołowa. Kętrzyński),
- 1/2 mniejszego ogórka konserwowego lub kilka mini,
- 1 mała cebula dymka,
- 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku,
- 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki octu winnego,
- odrobina przyprawy curry,
- sól, pieprz, cukier (do smaku).

Wykonanie:
Domowe bułeczki:
Drożdże kruszymy do wysokiej szklanki/kubka, dodajemy ciepłe mleko (nie gorące), cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na ok. 10 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy  wyrośnięte drożdże, dodajemy jajko i żółtka. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto przez ok. 6 minut. Dodajemy miękkie, masło, dokładnie wyrabiamy (ok. 10 minut). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godziny. Ciasto wykładamy na stół ręcznie wyrabiamy aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Dzielimy ciasto na 10 równych części. Lepimy kulki, układamy je na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce z odstępami, gdyż jeszcze urosną.  Delikatnie spłaszczamy je dłonią, odstawimy do wyrośnięcia na jeszcze ok. 30 minut.
Piekarnik nastawimy na 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika, na ok. 15-20min. aż urosną, do zarumienienia.

Burgery:
Wołowinę mielimy i formułujemy burgery. Burgery smażę na elektrycznym, grillu lub na patelni z odrobiną oleju (z każdej strony po 3 min). Na koniec odrobinę solę, pieprzę, a po odwróceniu na drugą stronę kładę ser. Rozkrojone na pół bułeczki smaruję sosem, kładę ogórki konserwowe, pomidorki w plasterkach, cebulę, plasterki selera naciowego. Kolejność składników dowolna. 

Sos:
Ogórka i cebulkę drobno kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy.

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari