Warzywny gulasz z drobiowymi pulpetami

Duża porcja warzyw, to to co zdecydowanie lubimy. Mój mąż stwierdził, że nawet pulpety nie są tutaj potrzebne, bo sam warzywny gulasz smakuje świetnie, ale jakoś nie chciał mi oddać swojej porcji mięsa 😉

Polecam.

Pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone udka)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • mąka

Gulasz:

  • 1 bakłażan
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 małe cukinie
  • 1-2 czerwone papryki
  • około 300-350 g pieczarek
  • 1 słoik passaty pomidorowej (700ml)
  • 1/3 papryczki chili/pepperoni
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju lub klarowanym maśle.

W misce umieszczamy mięso mielone. Dodajemy bułkę tartą, przestudzoną cebulę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (na czas krojenia warzyw), po tym czasie z mięsnej masy formujemy pulpety (najlepiej zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi). Obtaczamy je w mące.

W międzyczasie kroimy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki w średniej wielkości kostkę. Cukinię, paprykę oraz bakłażana w większą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju lub klarowanego masła. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje.

Pieczarki z cebulą odkładamy do miski lub szykujemy inną, dużą i wysoką patelnię. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy bakłażana. Smażymy przez chwilę, często mieszając. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię. Smażymy do zeszklenia się warzyw. Następnie dodajemy passatę pomidorową oraz około 250-300 ml wody. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, szczyptą mielonej papryki, solą, pieprzem oraz około 1/2 łyżeczki cukru. Moc palnika zmniejszamy. Do sosu dodajemy przygotowane pulpety. Gotujemy, pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodajemy pieczarki oraz pokrojoną drobno papryczkę chili/pepperoni. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ryżem.

Źródło