sobota, 24 kwietnia 2021

Bajaderki ( zero waste )

Bajaderki to pyszne kuliste ciacha w czekoladzie bez pieczenia do przygotowania których wykorzystamy resztki nie wykorzystanych ciast np. biszkoptów, babeczek, kruchych ciast czy ciasteczek, biszkopcików itp. zalegających gdzieś tam w szafkach. Zbajerowane odrobiną dżemu czy nutelli lub masła orzechowego i dodatkiem dowolnych bakalii. 

około 16 sztuk w zależności od wielkości.
Ja wykorzystałam
450 gramów kakaowego biszkoptu ( może być jasny biszkopt+2 łyżki ciemnego kakao)
50 gramów ciasteczek typu petit
100 gramów orzechów nerkowca
2 kopiaste łyżki dżemu truskawkowego
2 łyżki nutelli
1 łyżeczka ekstraktu rumowego
50 ml. ajerkoniaku lub innego likieru
Polewa z czekolady
100 gramów czekolady deserowa
5 łyżek mleka
1 łyżka miękkiego masła

Wszystkie kruche składniki biszkopt, ciasteczka, orzechy rozdrabniamy w malakserze lub blenderze kielichowym.
Można również ciasta drobno rozkruszyć a orzechy drobno posiekać. Wszystko przekładamy do miski dodajemy resztę składników całość zagniatamy dłońmi do połączenia składników. Masa powinna być zbita, wilgotna i mieć taką konsystencję aby można było łatwo uformować kule.
Jeżeli masa jest zbyt luźna to dodajemy więcej suchych składników, jeżeli zbyt sucha to dodajemy więcej dżemu, nutelli lub masła orzechowego.
Z ciasta formujemy kule o dowolnej wielkości i zanurzamy w roztopionej czekoladzie z mlekiem i łyżką masła.
Można opcjonalnie posypać kokosem, płatkami migdałów lub inna dowolna posypką.
Tak przygotowane bajaderki wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)




2 komentarze: