niedziela, 25 kwietnia 2021

Babeczki lemon curd

Jakiś czas temu zrobiłam pyszne babeczki cytrynowe z lemon curd, do tego maślany krem cytrynowy, czego chcieć więcej ? Jestem w niebie :)

Składniki:
- 1 ciasto Babka cytrynowa Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka, 
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.

lub:
- 300 g mąki (pszennej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru,
- szczypta soli, 
- sok z połówki cytryny,
- 1 opakowaniu cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 250 ml kefiru lub maślanki,
- 125 g masła,
- 12 łyżeczek lemon curd.


Krem maślany:
- 200 g masła,
- 400 g cukru pudru,
- 1 łyżka ciepłej wody,
- 1 łyżeczka kremu lemon curd (do smaku).

Dodatkowo:
- domowy lemon curd (nadzienie babeczek).

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Do formy na muffinki wlewamy ciasto do 2/3 wysokości (babeczki jeszcze nam urosną), Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180 stopni (góra - dół) tak ok. 20-30 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę studzimy, w środku od góry wydrążamy otwór, wyjmujemy ciasto, wkładamy nadzienie z lemon curd, przykrywamy kremem maślanym. Do nakładania kremu maślanego użyłam ozdobnej tylko Wilton 1M. Ozdabiamy kawałkami cytryny.

Krem maślany:
Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszysty biały krem, pod koniec ucierania dodajemy wodę, na koniec lemon curd. Ponownie ucieramy. 

Przepis na domowy krem lemon curd (tutaj)

Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari