Torta di mele


Przepis na włoską szarlotkę, czyli mięciutkie i puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu.

Składniki na tortownicę 22 cm:
4 jabłka
cytryna
2 jajka
150 g cukru
100 g masła
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g mleka
1/2 łyżeczki cynamonu

dodatkowo: cukier puder

  • Piekarnik nastawiać na 180 stopni C. Okrągłą blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Skórkę z cytryny zetrzeć, wycinać z niej sok. Masło roztopić. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki, a te na plasterki. Wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Mąkę przesiać do mniejszej miski razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
  • Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie ciągle miksując wlewać powoli roztopione masło, a potem dodać skórkę z cytryny.
  • Nie przerywając miksowania na zmianę dodawać mąkę i mleko. Na koniec wsypać jabłka i całość zamieszać.
  • Tak przygotowane ciasto przelać do formy, wyrównać szpatułka i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 55 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika a po wystudzeniu z formy.
  • Szarlotkę można dodatkowo posypać cukru pudrem.
  • Smacznego!


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne