Klasyczne tiramisu w pucharkach

Tiramisu – ulubiony deser Włochów w klasycznej odsłonie składa się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie espresso z dodatkiem likieru amaretto przełożonych warstwą kremu z serka mascarpone, żółtek jaj kurzych, białek i cukru. Całość posypuje się kakao.

Deser można przygotować w prostokątnej foremce lub po prostu w pucharkach.

Klasyczne tiramisu zawiera dodatek surowych jajek i tu wiele osób z obawy przed ich spożyciem jajka zastępuje dodatkiem ubitej śmietany kremówki. Tak przygotowany deser też jest pyszny, ale spróbuj wymieszać mascarpone z puszystym koglem-moglem i ubitymi na sztywno białkami, a zobaczysz różnicę. 

Jajek na surowo się nie obawiaj, bo salmonella jeśli już to znajduje się tylko na skorupce i wystarczy po prostu jaja dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. To prosty, szybki do przygotowania deser o zachwycającym smaku. 

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki amaretto
  • 200 ml mocnej kawy
  • podłużne biszkopty
  • ciemne kakao

Przygotowanie:

  • zaparzyć kawę, odstawić do przestudzenia. Wymieszać z likierem amaretto
  • żółtka jajek ubić z 1 łyżką cukru pudru na jasny, puszysty kogel-mogel. Oddzielnie ubić białka jajek, pod koniec ubijania dodać cukier
  • serek mascarpone wymieszać na niskich obrotach miksera z ubitymi żółtkami jajek do otrzymania puszystego kremu. Na koniec przy pomocy szpatułki lub rózgi wmieszać ubite białka
  • biszkopty maczać w kawie z likierem i ułożyć na dnie pucharków, posypać kakao. Na to wyłożyć część kremu i powtórzyć akcję. Górę kremu posypać kakao przez sitko
  • przed podaniem schłodzić deser w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *