Gruszki karmelizowane w rumie

Składniki /4 porcje:
– 4 gruszki
– garść orzechów włoskich
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka rumu
– lody waniliowe

Przygotowanie:
Gruszki umyć obrać i przekroić na pół pozbywając się przy tym pestek. Na suchą patelnię wsypujemy cukier a następnie wodę. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy nasze gruszki i orzechy. Całość karmelizujemy na średnim ogniu obracając gruszki co jakiś czas raz na jedną a raz na drugą stronę.

Gdy sos wyraźnie zmniejszy swoją objętość – dodajemy rumu. Wszystko delikatnie mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie ściągamy z patelni. Wyciągamy gruszki na talerze, polewamy sosem i dodajemy gałkę lodów waniliowych . Dekorujemy świeżą miętą . Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email