top of page

Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami i serem

Zaktualizowano: 20 cze 2022

Składniki: ( kubek 200 ml) (30-35 sztuk)

Ciasto:

  1. Mąka 500 g

  2. Drożdże 35 g

  3. Cukier łyżeczka

  4. Sól łyżeczka

  5. Kubek maślanki 200 ml

  6. Jajko

  7. Olej 1/2 kubka 100 ml

Farsz:

  1. Cebula duża

  2. Pieczarki 500 g

  3. Ser 100-150 g

  4. Sól

  5. Pieprz

+ jajko do posmarowania przed pieczeniem



Przygotowanie:


Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Drożdże przed dodaniem pokruszyć.

Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto jest elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.


Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pieczarki starte na tarce jarzynowej. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec doprawimy solą oraz pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone składniki z patelni mieszamy ze startym serem.


Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Za pomocą mniejszej szklanki lub literatki wyciąć kółka, nałożyć farsz i dobrze skleić.


Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na czas nagrania się piekarnika.

Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy bez termoobiegu do zarumienia ok 20-25 minut. Smacznego!

Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






3661 wyświetleń

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page
Przepisy kulinarnerondelBaza przepisów kulinarnychKatalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów