Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka to niesamowicie wilgotne i puszyste ciasto z dużą ilością bakalii i jabłek lub gruszek. Przepis na to ciacho zwane również ciasto amerykańskie zachwyci Cię też prostotą wykonania. 

- pieczone na oleju
- wypiek, który zawsze się udaje
- bardzo dokładny opis wykonania 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: blaszka 24 x 24 cm

Kaloryczność kcal: 320 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 5 średniej wielkości jajek
  • pół szklanki oleju - około 125 g
  • pół szklanki jogurtu naturalnego - około 125 g
  • pół szklanki cukru drobnego - do 130 g
  • 80 g suszonej żurawiny lub ewentualnie rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g gorzkiej czekolady - np. 60 %
  • 2 średnie jabłka - około 400 g (najlepiej kwaśne)
  • 2 płaskie łyżki kakao - do 20 g (lub mniej)
  • 1 łyżeczka cynamonu (lub trochę więcej)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto amerykańskie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: u mnie była to forma 24 x 24 cm z odpinanymi bokami. Sprawdzą się też foremki o wymiarach 20 x 30 cm lub też tortownice o średnicy 24-25 cm. 
Pieczenie ciasta: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 40 minut (lub nieco dłużej).

Jogurt oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta wiewiórka zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania ciasta. 

Ciasto wiewiórka, 1

Ciasto z jabłkami i orzechami 

W jednej misce umieść 100 gramów łuskanych orzechów włoskich (mniej więcej dwie garście), około 80 gramów suszonej żurawiny oraz około 50 gramów czekolady gorzkiej 60 %. Orzechy warto lekko rozdrobnić, a czekoladę połamać na mniejsze kawałki. 

Obierz dwa średniej wielkości jabłka o łącznej wadze około 400 gramów. Usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę o wielkości około 1,5 cm. Wyszło mi tak około 300 gramów pokrojonego jabłka gotowego do dodania do ciasta. 

Porada: Orzechy włoskie można zamienić na orzechy pekan. Zamiast żurawiny można wsypać rodzynki lub dać 40 gramów rodzynek i 40 gramów suszonej żurawiny (ja wolę kwaśniejszą żurawinę). Czekoladę gorzką można zamienić na dobrej jakości czekoladą: deserową, mleczną lub białą. Można też zrobić mieszankę czekolad o łącznej wadze około 50 gramów (pewnie śmiało można i trochę więcej). Jabłka można zastąpić średnio twardymi gruszkami lub też wymieszać razem jabłka i gruszki. 

Gdy masz już wstępnie przygotowane składniki, a jajka i jogurt nie są zimne, to zrobienie samego ciasta zajmuje do kilkunastu minut. Dlatego też możesz już zacząć nagrzewać piekarnik. Ustaw około 175 stopni z opcją pieczenia góra/dół. 

Ciasto wiewiórka, 2

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to do 130 gramów cukru. Wbij 5 średnich lub 6 małych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego oraz wlej pół szklanki oleju roślinnego o delikatnym smaku. Całość miksuj króciutko (do 10 sekund) i wyłącz mikser. 
Ciasto wiewiórka, 3

Dwie szklanki mąki pszennej tortowej wymieszaj dokładnie z dwiema, płaskimi łyżkami kakao, łyżeczką cynamonu, dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej (najlepiej jest przesiać razem składniki sypkie, by otrzymać idealną mieszankę). Do miski z puchem wsyp zatem całą mąkę z dodatkami. Od razu dodaj też czekoladę, żurawinę i orzechy, a także pokrojone na kawałki jabłka. Ciasto wymieszaj przy pomocy szpatułki. 

Porada: Aby ciasto było mniej czekoladowe i jaśniejsze, można dać o jedną łyżkę kakao mniej. Cynamon i kakao można też zastąpić 2 płaskimi łyżkami mieszanki dobrej jakości przypraw do piernika. Ponieważ dałam dwie łyżki kakao, to moje ciasto wyszło dość gęste. Z mniejszą ilością kakao może wyjść nieco luźniejsze. 
Ciasto wiewiórka, 4

Dno formy o wymiarach około 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki tylko natłuszczam przed pieczeniem, ale można je wyłożyć paskami papieru do pieczenia). Wyłóż ciasto (u mnie dość gęste). Formę z ciastem umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni; czas pieczenia - około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe. Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. U mnie po 35 minutach ciasto było jeszcze mokre w środku, ale pięć minut później już się piękne dopiekło. 
Ciasto wiewiórka, 5

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć placek z pieca. Warto uwolnić ciasto z formy i odłożyć je na kratkę do całkowitego przestudzenia. Ciasto wiewiórka oprószam przed podaniem cukrem pudrem. Można też oblać je polewą z czekolady lub oprószyć kakao. 
Ciasto wiewiórka, 6

Ciasto wiewiórka, to ciasto które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do dwój dni. Jeśli planujesz przechowywać je dłużej, to po dwój dniach umieść je w lodówce.

Wypróbuj też mój przepis na pyszny porzeczkowiec, doskonałe ciasto jogurtowe oraz bardzo ciekawe ciasto kinder bueno.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (1560 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto wiewiórka

Bardzo lubię piec to ciasto oraz ciasto salceson. To jedne z pyszniejszych ciasto, jakie można upiec poza sezonem na świeże owoce letnie. Przepis na ciasto wiewiórka pojawia się u mnie głównie wiosną, gdy nie ma jeszcze sezonowych owoców, a mamy ochotę na wilgotne ciasto z owocami. Na ciasto wiewiórka przepis jest bardzo podobny do ciasta salceson i właśnie na nim wzorowałam się, gdy szykowałam to pyszne ciasto wiewiórka z kakao i gorzką czekoladą. Ciasto wiewiórka to bardzo smaczne i niezwykle proste do zrobienia ciasto z jabłkami i orzechami, które wzbogacam jeszcze o żurawinę oraz czekoladę, cynamon i kakao. Proste ciasto wiewiórka wychodzi za każdym razem. Trzeba tylko pamiętać o kilku najważniejszych zasadach. Po pierwsze wszystkie składniki, które wymagają przechowywania w lodówce, trzeba wcześniej z niej wyjąć. Składniki na ciasto muszą mieć te samą, pokojową temperaturę. Aby szybkie ciasto wiewiórka, zwane też ciasto amerykańskie, wyszło idealnie polecam stosować się też do moich zaleceń, co do ilości oraz jakości i rodzaju składników. Na przepis na ciasto wiewiórka najlepsza jest mąka pszenna tortowa. Od razu zaznaczam, że nie próbowałam piec tego ciasta z jabłkami, orzechami i kakao z inną mąką pszenną, a tym bardziej z mąką owsianą, czy też gryczaną itp. Bardzo gorąco polecam też mój sprawdzony przepis na szybkie ciasto z niczego, które również piekę na oleju. Jeśli zaś chcesz sobie wybrać spośród kilkunastu przepisów, to zobacz wpis na ciasta z jabłkami, gdzie umieściłam te najważniejsze i najpopularniejsze pozycje.

Ciasto amerykańskie

Ciasto wiewiórka nazywane jest też ciasto amerykaniec, czyli ciasto amerykańskie. Nie jestem pewna skąd taka nazwa, ale zapewne jest to ciasto, które w jakiś sposób ewoluowało w naszych zeszytach z przepisami. Na amerykańskich stronach kulinarnych można bowiem znaleźć podobne przepisy o nazwie - American apple cake. Sa to również wilgotne ciasta z bakaliami, z czekoladą, z cynamonem. Tak więc albo ktoś kiedyś znalazł podobny przepis na zagranicznej stronie, albo też ktoś sam wymyślił podobną kompozycję, tylko szukał dobrej nazwy. Teraz jest to naprawdę ciężkie to stwierdzenia, jednak jedno jest pewne. Ciasto amerykańskie z jabłkami, czy też nasze ciasto wiewiórka, to jedna z lepszych propozycji na ciasto, które można upiec poza sezonem na świeże owoce, a do tego będzie puszyste, wilgotne i z owocami. To niezwykle pyszne ciasto amerykańskie z jabłkami i orzechami piekę bardzo często na nasze wycieczki rowerowe. Placek amerykański to ciasto na oleju, wiec bardzo długo zachowuje świeżość. Dlatego też mogę je piec nawet na dwa dni przed wycieczką i wiem, że nadal będzie idealne w smaku i w strukturze. Jeśli zaś szukasz czegoś słodkiego i mocno czekoladowego, ale bardziej na teraz, to polecam Ci mój przepis na suflet czekoladowy. Zapraszam do pieczenia i życzę smacznego.