Wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem z porem

Nie znam nikogo, kto nie lubi lazanii! Tym razem proponuję Wam jednak bardziej warzywną jej wersję, bez mięsa, za to pełną cudownie przeplatających się smaków i aromatów – wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem – ja się w niej zakochałam i myślę, że Was również może oczarować!

Wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem

Wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem

Rodzaj potrawy: wegetariańska

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku 

Składniki na sos porowo-szpinakowy:

  • 4 łyżki masła
  • 1 gałązka rozmarynu i tymianku
  • 1 por
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka lub mleka sojowego
  • 60 g świeżego szpinaku
  • 100 g gorgonzoli 
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Oraz:

  • 12 płatów makaronu do lazanii 
  • masło do formy
  • ½ małej cukinii
  • 100 g parmezanu 

Przygotowanie:

  • Sos pomidorowy: W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę i czosnek, podsmażamy na złoto. Dolewamy passatę i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i octem balsamicznym.
  • Sos porowy: Białą część pora siekamy w półpiórka. W głębokiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pora i posiekane zioła. Smażymy 5 minut. Dodajemy mąkę i mieszamy, tworząc zasmażkę. Dolewamy mleko i mieszając gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć. Dorzucamy porwany w palcach szpinak i gorgonzolę oraz posiekany drobno czosnek. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, dodajemy trochę mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
  • Cukinię kroimy w cienkie długie paski – najlepiej użyć obieraczki. Parmezan ścieramy na tarce. 
  • Rozgrzewamy piekarnik do 190ºC (termoobieg). Smarujemy naczynie żaroodporne masłem, na spód wylewamy odrobinę sosu pomidorowego. Układamy warstwę makaronu, smarujemy sosem pomidorowym i układamy cukinię. Przykrywamy płatami makaronu, smarujemy sosem porowym, wykładamy cukinię i znowu przykrywamy makaronem.
  • Ostatnią warstwę makaronu smarujemy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy parmezanem i układamy plastry cukinii. Pieczemy 25-30 minut. Przed pokrojeniem lekko studzimy. 

SMACZNEGO!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.

Przepis na tę lasagne z pora znajdziesz również w najnowszym numerze magazynu Kocioł, który możesz pobrac całkiem za darmo stąd.

Wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem
Wegetariańska lasagne z gorgonzolą i szpinakiem


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *