Kulinarna Chwila: Zapiekanka Poezja smaków Kulinarna Chwila: Zapiekanka Poezja smaków

wtorek, kwietnia 06, 2021

Zapiekanka Poezja smaków

 

Zapiekanka Poezja smaków


Polecam pyszną zapiekankę z kotletami mielonymi z dodatkiem kolorowych warzywa i makaronu w smacznym sosie


Składniki na kotlety:

·       ½ kg mięsa mielonego wieprzowego

·       1 całe jajko

·       1 łyżka przyprawy gyros

·       Sól

·       2 łyżki bułki tartej oraz do panierki

·       2 łyżki śmietany 12 %

·       Olej do smażenia

Składnik pozostałe:

·       1 cebula

·       1 papryka czerwona

·       1 papryka żółta

·       1 brokuł

·       4 ogórki kiszone

·       1 opakowanie makaronu świderki

·       4 łyżki majonezu

·       4 łyżki ketchupu pikantnego

·       15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę gyros, sól, bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy i robimy małe kuleczki z mięsa. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.





2.   Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w małe różyczki brokuł i w kostkę ogórki kiszone. Doprawiamy solą, mieszając smażymy aż warzywa zmiękną.





3.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu układamy na dnie naczynia żaroodpornego. W makaron utykamy kotlety.




4.   Następnie wykładamy warzywa, polewamy sosem ( majonez mieszamy z ketchupem) i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.



5.   Zapiekamy 20 minut w 180 °C.

6.   Danie gotowe.





7.   Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz