Farsze do wielkanocnych jajek – 5 przepisów
2 kwietnia 2021
Wielkanoc tuż, tuż, dlatego czas najwyższy, aby pomyśleć o faszerowanych jajkach. Dziś chciałabym zaproponować Wam 5 przepisów na wielkanocne jajka, które można podać jako dodatek do ugotowanych na twardo jajek lub jako pastę kanapkową. Smacznego!
FARSZ Z SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI
- 100 g suszonych pomidorów
- 500 g ricotty lub twarogu
- 10 listków bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Przed przygotowaniem farszu ricottę odcedzamy na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Suszone pomidory blendujemy z listkami bazylii, czosnkiem i 1-2 łyżkami oliwy z oliwek do uzyskania jednolitej konsystencji; doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec dodajemy ricottę i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
FARSZ Z RZODKIEWKAMI
SKŁADNIKI
- 200 g białego sera lub ricotty
- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- pęczek rzodkiewek
- szczypiorek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pokruszony biały ser mieszamy z kwaśną śmietaną, następnie dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone w kostkę.
- Farsz doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
FARSZ Z SEREM FETA
SKŁADNIKI
- 150 g sera feta
- 2-3 łyżki majonezu
- czarne oliwki
- szczypiorek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Pokruszony ser feta rozcieramy z majonezem, następnie dodajemy posiekane oliwki oraz drobno posiekany szczypiorek.
- Farsz doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
FARSZ Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI
- 200 g tuńczyka
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- koperek
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Blendujemy tuńczyka z musztardą i majonezem, możemy też rozgnieść widelcem.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek, farsz doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
FARSZ ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
- 200 g szpinaku baby
- 100 g ricotty lub twarogu
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- gałka muszkatałowa
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Przed przygotowaniem farszu ricottę odcedzamy na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Szpinak dusimy na 1-2 łyżkach oliwy około 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Podduszony szpinak odstawiamy do wystygnięcia, który następnie odcedzamy z nadmiaru wody.
- Szpinak wrzucamy do naczynia, następnie blendujemy z ricottą, jajkami na twardo oraz 1-2 ząbkami czosnku do uzyskania kremowej konsystencji.
- Na koniec farsz doprawiamy gałką muszkatałową, solą i pieprzem, mieszając dokładnie całość.
KULINARNE INSPIRACJE
Na zakończenie chciałabym polecić Wam jeszcze zakładkę WIELKANOC, w której znajdziecie wiele inspiracji na wielkanocne faszerowane jajka, między innymi:
W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu.
Jeśli przygotowaliście potrawę według mojego przepisu, byłabym wdzięczna za przesłanie zdjęcia. Wszystkie zdjęcia umieszczam w Waszej Galerii. Dziękuję!
Poprzedni
Babka szpinakowa z wiśniową frużeliną
Nowsze