Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to prosty przepis na pyszne przekąski, które idealnie sprawdzą się na świątecznym czy imprezowym stole. Do ich zrobienia potrzeba tylko kilka prostych składników. Nadzienie z pieczarek, żółtek i majonezu smakuje wyśmienicie.

 

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami:

    • 5 jajek
    • 200 g pieczarek
    • mała cebula
    • 2 łyżki majonezu
    • sól, pieprz
    • szczypiorek do posypania

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 8-10 minut, studzimy i obieramy. Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy najpierw cebulę, a po kilku minutach dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek odparuje cała woda. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka przekrawamy na połówki, wybieramy żółtka, które rozgniatamy widelcem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przekładamy pieczarki i żółtka. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Farsz nakładamy łyżeczką do wgłębień po żółtkach. Jajka układamy na talerzu. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Jajka można przygotować kilka godzin czy nawet dzień przed podaniem. Należy je wtedy nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.

 

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami

Zobacz inne przepisy na szybkie przystawki z jajek:

Jajka faszerowane szynką i papryką

Jajka w sosie rzodkiewkowym

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka w sosie chrzanowym na zimno

Jajka faszerowane łososiem

Print Friendly, PDF & Email