Jajka faszerowane szynką

Prosty, a jakże smaczny sposób na faszerowane jajka.

Farsz z dodatkiem szynki, oprócz pieczarkowego, jest jednym z moich ulubionych.

Jajka faszerowane szynką to smaczna propozycja na Wielkanoc lub pomysł na przystawkę na rodzinne uroczystości.

Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a do przygotowania potrzebne będzie tylko kilka ogólnie dostępnych składników.

Jestem pewna, że i Wam będą one smakować.

  • 6 jajek
  • 100 g szynki
  • 1-2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek lub zielona część cebulki dymki

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy wzdłuż na pół.

Żółtka wyjmujemy, rozgniatamy widelcem.

Szynkę kroimy w drobniutką kostkę. Większą część dodajemy do żółtek. Dodajemy majonez oraz ketchup. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Powstałą masą napełniamy białka jajek (można za pomocą łyżeczki, można też przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać bezpośrednio w otwory po żółtkach). Wierzch posypujemy pozostałą szynką oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.