marca 29, 2021

Babka marchewkowa z orzechami

Babka marchewkowa z orzechami


Ciasto, które świetnie sprawdzi się jako wielkanocna babka. Wypieki marchewkowe długo zachowują wilgotność. Babkę wzbogaciłam 3 rodzajami orzechów, a wierzch pokryłam kremem z serka.


Składniki (keksówka o wym. 25x12 cm.):

  • 3 jajka
  • 120 g. cukru
  • 150 ml. oleju rzepakowego
  • 200 g. marchewki startej na drobnych oczkach
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 230 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • po 1 małej garstce orzechów włoskich, ziemnych i nerkowych 
Krem:

  • 200 g. kanapkowego serka śmietankowego
  • 60 g. cukru pudru
  • 30 g. miękkiego masła
Oraz:
  • odrobina masła i bułki tartej do wysypania formy

przepis na ciasto marchewkowe wielkanocne


Orzechy upraż w mocno nagrzanym piekarniku. Po wystudzeniu połowę posiekaj, a połowę zostaw do ozdoby.

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Jajka wbij do misy, dodaj cukier i ubijaj na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Następnie wlewaj pomału olej cały czas miksując. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, połącz z masą jajeczną mieszajać na najniżych obrotach miksera.
Dodaj posiekane orzechy, startą marchewkę i skórkę z cytryny, wymieszaj ciasto szpatułką.

Przełóż ciasto do poasmarownej masłem i wysypanej bułką keksówki. Piecz przez 40 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie z funkcją góra-dół.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 15 minut, a następnie wyjmij babkę z formy i studź na kratce do wypieków.

Serek zmiksuj z cukrem pudrem i masłem. Kremem posmaruj grubo wierzch zimnej babki, ozdób pozostałymi orzechami.

ciasto marchewkowe z orzechami na wielkanoc



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz