czwartek, 25 marca 2021

Szynka gotowana w coca coli - przepis Nigelli Lawson

 

Niezwykle krucha i pyszna, idealna na ciepło ale również na zimno na kanapki . Bardzo prosta do zrobienia ale potrzebujemy na to kilka dni . Idealna na świąteczny obiad , zrobiłam ją na ostatnie święta i znikła cała bardzo szybko . Choć podchodziłam do niej trochę sceptycznie ,ale zaskoczyła mnie niezwykłym smakiem . Od tego czasu robiłam ją już kilka razy i ciągle znika bardzo szybko. Polecam gorąco ....






Składniki:
  •  ok 2 kg  -3 kg szynka wieprzowa najlepiej taką z tłuszczykiem
  • 3 litry wody 
  • 5 liści laurowych 
  • 4 ziela angielskie
  • łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 60 g peklosoli
  • ok 3 litry coca coli 
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:
Wodę z liśćmi  laurowymi ,pieprzem i zielem angielskim zagotowujemy i studzimy. do zimnej dodajemy peklosól i mieszamy aż się rozpuści . Wkładamy do zalewy szynkę tak żeby była przykryta całkowicie. wstawiamy ją do lodówki na ok 7 dni (jeśli chcemy przyspieszyć odrobinę  (do ok 5 dni )ten proces to możemy po nastrzykiwać szynkę zalewą do środka mięsa  w kilku miejscach . Pamiętajmy ,żeby mięso w trakcie leżenia w lodówce raz dziennie obrócić. 
Po tym czasie mięso przekładamy do garnka zalewamy coca colą tak żeby całkiem była przykryta  i dodajemy 2 cebule przekrojone na ćwiartki . Wstawiamy na gaz ,jak się zagotuje zmniejszamy ogień przykrawamy nie zbyt szczelnie i gotujemy tak ok 2,5 godziny. Po tym czasie szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i jeśli mamy odrobinę tłuszczyku to nacinamy go w kratkę. 
mieszamy ze sobą musztardę, cukier trzcinowy i miód i smarujemy szynkę od góry . wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( góra dół ) na ok 30 min.
( piekłam również szynkę 7 kg kawałek że skórą i tłuszczykiem  peklowalam go 2 tygodnie, na szprycowałam wodą z peklosolą 100 ml x 25 g peklosoli , następnie gotowałam w coca coli 3 godziny i na następny dzień piekłam 1 godzinę )
Po tym czasie wyjmij szynkę zostaw na ok 10 min ,żeby odpoczęła i dopiero wtedy podajemy i kroimy.  Jeśli nie zjecie jej całej na raz to schowajcie ją do lodówki na drugi dzień pokrójcie cienko na kanapki. My ją uwielbiamy. 





 Zobaczcie również inne moje przepisy na domowe mięsa :

0 komentarzy

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!