Domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa pyszna soczysta i aromatyczna idealna do żurku barszczu białego, jak i do pieczenia.
Może wydawać się, że jest trudna w przygotowaniu, ale jej przygotowanie jest naprawdę proste.

pyszna parzona domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa pyszna soczysta i aromatyczna idealna do żurku barszczu białego, jak i do pieczenia.
Może wydawać się, że jest trudna w przygotowaniu, ale jej przygotowanie jest naprawdę proste.

Składniki

-1,5 kg łopatki
-0,5 kg boczku
-32 g soli niejodowanej
-6 g pieprzu
-2 łyżki majeranku
-3 ząbki czosnku
-100 ml wody zimnej
-jelita wieprzowe

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na małe kawałki i mielimy maszynką do mielenia na grubych oczkach.
Jelita moczymy i płuczemy w letniej wodzie. (na opakowaniach jelit producent podaje dokładny czas moczenia).
Czosnek drobno siekamy i rozcieramy z solą.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy czosnek następnie dodajemy zimną wodę stopniowo, aż uzyskamy kleistą spójna i zwartą masę.
Na maszynkę do mielenia nakładamy specjalny lejek do nadziewania kiełbas (bez noża i sitka) następnie na lejek naciągamy jelita.
Do maszynki wkładamy mięso i napełniamy ściśle masą mięsną jelita tak, aby nie było powietrza końce związujemy i formujemy w niewielkie kiełbaski.

Kilka porad:
-Mięso do kiełbasy musi być dobrej jakości i nie może być zbyt chude tłuszczyk musi być inaczej kiełbaska może być zbyt krucha i mało soczysta. Można też dodać karkówkę pół na pół z łopatką plus boczek lub podgardle.
-Kiełbasę najlepiej doprawiać do własnego smaku i gustu. Na kilogram mięsa daje się 18g soli możecie te proporcje według własnego uznania zwiększać i zmniejszać jeśli lubicie bardziej słone i czosnkowe czy doprawione dodajcie więcej soli czosnku i przypraw.
-Po wyrobieniu masy najlepiej zrobić test smaku. Wystarczy zrobić małego kotlecika i usmażyć lub zrobić małą kiełbaskę i sparzyć.
-Kiełbasę możemy zamrozić i sparzyć dopiero po odmrożeniu.

Parzenie surowej białej kiełbasy
Kiełbasę przed parzeniem delikatnie nakłuwamy igła w kilku miejscach.
Parzymy w wodzie około 75-80 C około 25- 30 mim.

domowa biała kiełbasa przepis
pyszna parzona domowa biała kiełbasa

Smacznego 💛

Będzie mi miło jak zostawisz komentarz oraz zaobserwujesz na  Instagramie  Facebooku i TikTok.
A po skorzystaniu z mojego przepisu  podzielisz się zdjęciem na Facebooku, Instagramie lub  blogu cytrynowa babeczka 

2 thoughts on “Domowa biała kiełbasa”

  1. Pingback: Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym - Cytrynowa Babeczka

  2. Pingback: Barszcz biały - Cytrynowa Babeczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny.Kontynuując korzystanie ze strony, zgadzasz się na użycie plików cookie. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close