marca 22, 2021

Kieszonki z kurczaka z jajkiem i musem paprykowym

kurczak faszerowany jajkiem i musem paprykowym


Dziś przychodzę z pomysłem na potrawę wielkanocną, którą możecie podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kieszonki z kurczaka z niespodzianką w środku, czyli z musem paprykowym i jajkiem. Świetnie smakuje na ciepło jako obiad z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. A jak zrobicie więcej i kilka kieszonek zostanie, pokrójcie na plasterki i podajcie jako wędlinę na kanapki :)


Inne przepisy z kurczakiem w roli głównej:

  1. STIR-FRY Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ
  2. KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
  3. KURCZAK PIECZONY W WINIE Z CZOSNKIEM I ZIOŁAMI

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z kurczaka po ok. 250 g.
  • 4 małe jajka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g. dodatkowego fileta z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

faszerowany kurczak wielkanocny



Filety natnij w środku nożem, aby powstały kieszonki, które można nadziać. Oprósz mięso solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 30 minut.

Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek.

100 g. kurczaka zblenduj z papryką posiekaną w kosteczkę. Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody. Po 5 minutach podgrzej, aż prawie się zagotuje i żelatyna rozpuści. Wlej od razu do masy paprykowej i zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem (1/2 łyżeczki).

Masę przełóż do rękawa, wyciśnij po trochę do każdej kieszonki z kurczaka. Na koniec wciśnij po 1 ugotowanym jajku.

Filety ułóż w naczyniu do zapiekania, posmaruj majonezem i posyp pozostałym majerankiem. Piecz w 190°C przez 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz