Babka piaskowa
Ciasta ucierane

Babka piaskowa

Tym razem przepis na coś ekspresowego i prostego, a mianowicie przepis na babkę piaskową o delikatnym aromacie cytrynowym.  Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu!

Składniki i przepis na babkę piaskową:

  • 6 jajek
  • 250g masła
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • skórka starta z całej cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy jajka, jedno po drugim. Chwilę miksujemy za każdym razem. Do utartej masy przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy olej, ocet i skórkę startą z całej cytryny, miksujemy na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Pieczemy w keksówce wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką w temperaturze 180°C przez około 40 minut do złotego koloru.

Babka piaskowa

AutorMikołaj

Cześć, mam na imię Mikołaj, witaj na blogu AleTorcik.pl ;) Cukiernictwem interesuję się od dziecka, zawsze interesowałem się kuchnią i wszystko co z nią związane, ale finalnie skończyło się na cukiernictwie. Z wykształcenia jestem technikiem żywienia o specjalizacji cukierniczej, pracowałem w cukierniach, piekarniach, a nawet restauracjach. Przez ten czas nauczyłem się bardzo dużo i bardzo chętnie przekażę Wam swoją wiedzę na rozmaite tematy. Celem bloga jest między innymi przekazać Wam, naszym czytelnikom wartościowe przepisy z którymi poradzi sobie każdy, nawet najmniej doświadczony cukiernik.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *