środa, 10 marca 2021

Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach

Faszerowane jajka z pieczarkami z chrupiącą panierką to bardzo ciekawa i smaczna propozycja podania jajek na wielkanocne śniadanie. Moja rodzina je uwielbia i są stałym punktem w wielkanocnym menu.

6 jajek/12 połówek
6 jajek 
7-8 średnich pieczarek
1 łyżka majonezu
natka pietruszki 
opcjonalnie plasterek sera pleśniowego typu lazur
sól
pieprz

Jajka gotujemy na twardo i studzimy nie obieramy ze skorupek.
Wystudzone jajka kroimy na połowę .Aby nie uszkodzić skorupek przyda się ostry nóż.
Następnie za pomocą łyżeczki delikatnie wydrążamy jajka i drobniutko siekamy.
 skorupki odkładamy na bok.
Pieczarki oczyścić zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć na odrobinie masła.(woda z pieczarek powinna całkowicie odparować)
Wystudzone pieczarki i posiekane jajka przekładamy do miski dodajemy ewentualnie ser starty na tarce, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy do skorupek.
Tak przygotowane jajka można panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych  lub bułce tartej w tym celu należy jajka zanurzyć farszem do dołu w panierce i krótko obsmażyć na maśle. 
Zaletą jest to że jajka można przygotować nawet dzień wcześniej wieczorem i podawać na drugi dzień np. na śniadanie wielkanocne.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz