marca 10, 2021

Zupa z pora z parmezanem



Prosta zupa z pora wzbogacona parmezanem. Od kiedy ją przyrządziłam stała się jedną z moich ulubionych :) Bardzo polecam!


Składniki:

(6 porcji)

  •  400 g. pora
  • 4 większe ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 200 g. kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g. startego parmezanu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz



Por pokrój w plasterki. Ziemniaki i pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę.

W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pora. Dorzuć pozostałe warzywa i smaż na małym ogniu 2 minuty.

Warzywa zalej wodą tak, aby wystawała 2 cm. ponad nie. Wsyp 1 łyżeczkę soli. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Wybierz dużą chochlę zupy i zmiksuj ją ze śmietaną oraz gałką muszkatołową. Całość wlej do garnka i ciągle mieszając zagotuj. Dodaj starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem.


2 komentarze:

  1. Piękne, apetyczne zdjęcia :) Zupa porowa pojawia się u mnie często, choć w nieco innym wydaniu. Twoja wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń